Hoe lang gaat een waterbed mee?

Waterbedden hebben een lange levensduur en gaan wel 10 tot 15 jaar mee. Mits u het matras goed beschermt en onderhoudt. In deze blog vertellen we hoe lang de verschillende onderdelen van het waterbed mee gaan en wat u kunt doen om de levensduur zoveel mogelijk te verlengen.

In dit artikel:

De levensduur van een waterbed

Een waterbed bestaat uit meer dan alleen een watermatras. Ook de kwaliteit van de overige onderdelen van uw watermatras spelen een rol bij de levensduur van het waterbed. Hieronder bespreken we de levensduur van het vinyl van uw watermatras, de waterbed verwarming, de schuimranden en de veiligheidsvoering.

Hoe lang gaat het watermatras mee?

Watermatrassen worden gemaakt van vinyl, verkrijgbaar in twee soorten: standaard CE vinyl en duurzaam Mesamoll 2 vinyl. Bij Waterbed Kampioen bepaalt u zelf welke vinylsoort u kiest, maar wij zullen u altijd adviseren te kiezen voor het duurzame Mesamoll 2 vinyl.

Het vinyl van uw watermatras gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, mits u het goed onderhoudt en kiest voor een vinylsoort van goede kwaliteit.

Standaard CE vinyl versus Mesamoll 2 vinyl

Vergeleken met standaard CE vinyl is Mesamoll 2 vinyl dikker en behoudt het langer zijn elasticiteit. Hoe soepeler het vinyl, hoe kleiner de kans op scheurtjes. Dit verlengt de levensduur van uw watermatras. Bovendien is het Mesamoll 2 vinyl duurzamer; het wordt geproduceerd met ftalaatvrij en milieuvriendelijk materiaal. Bovendien heeft u op deze vinylsoort tien jaar garantie. Bij aankoop van een watermatras van standaard vinyl ontvangt u vijf jaar garantie.

Hoe lang gaat de waterbedverwarming mee?

Een waterbedverwarming heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Rond die leeftijd heeft de verwarming steeds meer energie nodig om dezelfde warmte af te kunnen geven en doet u er goed aan een nieuwe verwarming aan te schaffen die energiezuiniger is.

Bij aankoop van een compleet waterbed wordt standaard een basismodel verwarming meegeleverd.

waterbed verwarming vervangen

Hoe lang gaan de schuimranden mee?

Net als de verwarming in het waterbed hebben de schuimranden een levensduur van ongeveer 10 jaar. Door dagelijks in en uit bed stappen, kunnen de schuimranden van het waterbed op den duur iets naar buiten gaan staan.

Als de schuimranden aan vervanging toe zijn, kunt u deze los aanschaffen. Bij de aankoop van een compleet waterbed ontvangt u gratis passende schuimranden.

Hoe lang gaat de veiligheidsvoering mee?

De veiligheidsvoering in uw waterbed zorgt ervoor dat, als er een lek in uw waterbed ontstaat, het water wordt opgevangen en niet op de vloer van uw slaapkamer lekt. Net als het watermatras is de veiligheidsvoering gemaakt van vinyl. Voor het behoud van de kwaliteit van het watermatras is het belangrijk dat de veiligheidsvoering en het matras van dezelfde vinylsoort zijn gemaakt.

Net als de verwarming en de schuimranden kunt u de veiligheidsvoering los aanschaffen wanneer deze aan vervanging toe is. Bij aankoop van een compleet waterbed is de veiligheidsvoering inbegrepen.

Om de waterbed verwarming, de schuimranden en de veiligheidsvoering te kunnen vervangen, is het nodig het watermatras leeg te pompen. Daarom raden we u aan deze onderdelen, indien mogelijk, tegelijkertijd te vervangen. Zo hoeft u uw watermatras maar één keer leeg te maken.

De levensduur van uw waterbed verlengen

Hoe lang uw waterbed mee gaat, is afhankelijk van een aantal factoren. Het begint allemaal bij de keuze voor de onderdelen van uw waterbed. Maar daarnaast speelt uw eigen onderhoud een belangrijke rol bij de levensduur van uw waterbed.

Bescherm uw watermatras met een tijk

Tijdens de nacht verliezen we gemiddeld een halve liter vocht. Samen met huidschilfers, lichaamszout en haarresten vormt dit vocht een bron van schimmels, bacteriën en huisstofmijt die de levensduur van uw waterbed kunnen verkorten. Om uw watermatras tegen dit vuil te beschermen, plaatst u een tijk. Vocht en vuil worden door deze tussenlaag opgenomen en tegengehouden, zodat het niet op uw watermatras terechtkomt.

De tijk bestaat uit twee delen die u met een rits aan elkaar bevestigt. Hierdoor kunt u het bovenste deel van de tijk gemakkelijk losritsen en wassen in de wasmachine. Een compleet waterbed wordt inclusief een basismodel tijk geleverd.

waterbed tijk

Extra beschermingslaag

Voor extra hygiëne kunt u een tweede tussenlaag toevoegen: de beschermingslaag. Deze laag plaatst u tussen het watermatras en de matrastijk, waardoor vuil niet tussen het watermatras en de schuimrand kan zakken. Hiermee beschermt u het watermatras nog extra tegen vuil.

Lees ook:

Onderhoud aan uw watermatras

Het plaatsen van een tijk en eventueel een aanvullende hygiënische tussenlaag lijkt een overbodige luxe, maar heeft een groot voordeel: het zorgt er namelijk voor dat er minder intensief onderhoud aan uw watermatras nodig is.

Het onderhoud van een waterbed bestaat uit de volgende taken:

waterbed conditioner toevoegen

Waterbed conditioner toevoegen

Stilstaand water kan een bron van ongewenste bacteriën vormen. Daarom is het belangrijk regelmatig waterbed conditioner aan het water in uw watermatras toe te voegen. Hiermee voorkomt u algen, bacteriën, schimmels en vieze luchtjes én verlengt u de levensduur van uw waterbed.

Bij Waterbed Kampioen verkopen we flesjes waterbed conditioner van 100 ml. We raden u aan ieder half jaar één flesje conditioner aan het water in het matras toe te voegen. Bij een mono waterbed (met één matras)  voegt u de inhoud van het hele flesje toe. Heeft u een duo waterbed (met twee matrassen)? Dan verdeelt u de inhoud van het flesje over de twee matrassen.

De waterbed conditioner heeft geen uiterste houdbaarheidsdatum. Als u het flesje op een droge plek en op kamertemperatuur bewaart, is deze zeer lang houdbaar.

Het watermatras reinigen met vinylreiniger

Niet alleen de binnenkant van het watermatras heeft onderhoud nodig. Het is ook belangrijk de buitenkant van het watermatras, het vinyl, te onderhouden. Dit doet u met de speciaal hiervoor ontwikkelde vinylreiniger. Breng de reiniger aan op een doek en maak daarmee het vinyl van uw watermatras schoon. Vergeet ook niet de zijkanten van het matras mee te nemen.

waterbed schoonmaken met vinylreiniger

Het watermatras ontluchten

Na het toevoegen van de waterbed conditioner kan er lucht in het watermatras terecht zijn gekomen. Luchtbellen kunnen zorgen voor een klotsend geluid wanneer u op het watermatras gaat liggen. Dit vermindert het slaapcomfort.

Maar een nog belangrijkere reden om lucht uit uw watermatras te pompen, is dat u daarmee de vorming van algen en bacteriën tegengaat. Zuurstof geeft schimmels namelijk de kans te groeien. Daarom adviseren we u, nadat u de waterbed conditioner heeft toegevoegd, het watermatras te ontluchten met de ontluchtingspomp. Lees verder voor meer informatie over het ontluchten van uw waterbed.

waterbed ontluchten

Bij aankoop van een compleet waterbed ontvangt u een gratis Waterbed Starterspakket, bestaande uit waterbed conditioner, vinylreiniger, een ontluchtingspomp en een reparatieset.

Lees ook:

Onderhoud aan het waterbed uitbesteden

Op onze website vindt u alle informatie die u nodig heeft om zelf het onderhoud aan uw waterbed uit te voeren. Besteedt u het onderhoud liever uit aan een van onze waterbed experts? Dan kunt u gebruikmaken van onze Waterbed Service, die u kan ondersteunen bij het onderhoud, de reparatie of de verhuizing van uw waterbed.

De levensduur van een waterbed vergeleken met een boxspring

Naast het slaapcomfort (verwarmd slapen op water) is de levensduur van een waterbed een van de belangrijkste voordelen ten opzichte van andere bedden, zoals een boxspring. Een boxspring gaat gemiddeld zeven tot tien jaar mee en heeft een grote kans op kuilvorming in het matras. Water vervormt echter niet en biedt daardoor gedurende de hele levensduur dezelfde, optimale ondersteuning.

De levensduur van uw waterbed: een samenvatting

In deze blog hebben we de belangrijkste factoren besproken die de levensduur van een waterbed bepalen. Uiteraard speelt de kwaliteit van de producten een rol, maar ook de bescherming van uw bed met beddengoed en het onderhoud dat u zelf pleegt bepaalt hoe lang u optimaal van uw waterbed kunt genieten.

Wilt u meer weten over het onderhoud aan uw waterbed of waterbedden in het algemeen? Bij Waterbed Kampioen staan we altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op.

6 gedachten over “Hoe lang gaat een waterbed mee?”

 • Ons waterbed is 20 jaar oud! Stabilisatie is wel minder dan in t begin, maar ik lig nog steeds prima in mijn bedje. Laatst hoorde ik iets kraken waardoor wel enige ongerustheid. Kan het onderstel/ bak waar watermatrassen in liggen bezwijken onder het gewicht?

  Reageren
  • Goed om te horen dat u u nog steeds goed in het waterbed ligt! We kunnen niet zeggen waar het krakende geluid vandaan komt, maar we hebben nog nooit eerder gehoord dat het onderstel bezwijkt. Dus we verwachten hier geen problemen mee want dit zou het gewicht altijd moeten kunnen dragen.

   Reageren
 • Dag , kan het water verdampen uit een water bed ( is al ouder dan tien jaar)

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 5 Februari 2020 om 17:33

   Het water in een waterbed zal niet gaan verdampen omdat het watermatras volledig is afgesloten. Na 10 jaar kan het zijn dat het stabilisatiesysteem in het watermatras niet meer van dezelfde kwaliteit is als toen het waterbed is aangeschaft. Het kan daardoor lijken alsof het watermatras minder water bevat. Dit kan worden verholpen door extra water toe te voegen. Mocht dit het geval zijn probeer dan eerst maximaal 5 liter water toe te voegen om eerst het verschil hiervan te ervaren. Hopelijk hebben wij hiermee uw vraag beantwoord! Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

   Reageren
 • geachte

  we willen een waterbed leegpompen maar dit zal misschien een maand ofzo leegstaan wegens verhuis.
  vormt dit een probleem?

  mvg

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 18 oktober 2019 om 10:48

   Beste Cardinaels,

   Dit kan zeker een probleem vormen, er zal namelijk altijd vocht in het watermatras blijven waardoor de kans op schimmel of spocht groot is. U kunt het proberen door het watermatras helemaal vacuüm te pompen, maar de garantie dat het watermatras het overleefd is niet volledig.

   Met vriendelijke groet,

   Waterbed Kampioen.

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen