De ervaringen van onze waterbed test

Overweegt u een waterbed aan te schaffen? Dan gaat u waarschijnlijk online op onderzoek of een waterbed voor u de beste keuze is en zo ja welke. Daar vindt u een enorme hoeveelheid informatie. Winkels en webshops promoten hun eigen producten, en in video’s wordt door middel van tests getoond waarom het ene waterbed beter is dan het andere. En dan zijn er ook nog de mensen die in het verleden een waterbed hebben aangeschaft en hun persoonlijke ervaringen met u delen.

Onafhankelijke waterbedtesten

Wij snappen het als u door de bomen het bos niet meer ziet. Om te kunnen bepalen waar uw ideale waterbed aan moet voldoen, heeft u objectieve informatie nodig.

Om de kwaliteit van waterbedden in de markt te toetsen, voeren onafhankelijke instanties waterbedtesten uit. Een van deze instanties is TUV Rheinland, die een uitgebreide waterbedtest uitvoerde om erachter te komen of waterbedden inderdaad zo’n lange levensduur hebben als door aanbieders wordt beweerd.

Op de waterbedden werden extreme stresstesten uitgevoerd, waarmee een levensduur van 10 tot 15 jaar kan worden gesimuleerd. Zowel het materiaal als de constructie van de waterbedden vertoonden onder de extreme omstandigheden weinig verandering.

Waarom een watermatras? De verschillende matrassen en hun kenmerken op een rij

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten matrassen en hun eigenschappen. Ook delen we de voor- en nadelen van een waterbed en geven we u inzicht in de ervaringen van onze klanten die zelf hebben ontdekt wat een waterbed voor hun nachtrust kan betekenen. Hopelijk kunt u met behulp van de informatie in dit artikel bepalen waar uw ideale waterbed aan moet voldoen.

Er zijn verschillende soorten matrassen. Dit zijn de zeven meest voorkomende matrassen met hun belangrijkste eigenschappen:

  • Traagschuim matras: een zacht matras dat uitkomst kan bieden aan mensen die last hebben van drukpunten. Vanwege de zachtheid is het matras niet voor iedereen geschikt.
  • Koudschuim matras: een matras uit de hogere kwaliteitsklasse met ventilerende en vochtregulerende eigenschappen. Grote verschillen in kwaliteit en prijs en daardoor niet geschikt voor ieder budget.
  • Latex matras: dankzij de veerkracht en elasticiteit vormt het matras zich goed naar het lichaam en biedt het voldoende ondersteuning. De levensduur van een latex matras is gemiddeld korter dan dat van andere watermatrassen.
  • Pocketvering matras: dit matras is dankzij de vocht- en warmteregulatie zeer geschikt voor mensen die het ‘s nachts snel warm hebben of veel transpireren. Het matras bestaat uit verschillende comfortzones die ieder hun eigen hardheid hebben.
  • Binnenvering matras: de binnenvering matrassen zijn de voorlopers van de pocketvering matrassen. Ze hebben een relatief lange levensduur en lage prijs, maar behoren tot de lagere kwaliteitsklasse. Daarom wordt tegenwoordig vaker gekozen voor een matras dat betere ondersteuning biedt.
  • Polyether matras: deze matrassen hebben een korte levensduur en een lage prijs. De kwaliteit laat te wensen over; een polyether matras biedt relatief weinig ondersteuning en ventilatie. Bij de duurdere varianten van deze matrassen ligt het comfortniveau iets hoger.
  • Watermatras: het verschil bij watermatrassen ten opzichte van andere matrassen is dat niet het materiaal, maar de instellingen het comfort bepalen. Door het vinden van de juiste instellingen wat betreft hardheid, stabilisatie en temperatuur kunt u uw matras aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren. Watermatrassen hebben een lange levensduur en zijn hygiënisch. Daar tegenover staat wel dat u een watermatras moet onderhouden en u betaalt voor de verwarming van het water. Ook kan een watermatras niet geplaatst worden op een standaard bedbodem.

Eigenschappen per matras

Anti-
allergisch
Comfort Hygiëne Levens-duur* Onder-
steuning
Ventilatie

Vocht-
regulatie

Traagschuim ja hoog goed lang goed matig goed
Koudschuim ja hoog goed lang goed goed goed
Latex ja hoog goed gemiddeld goed matig tot slecht matig tot slecht
Pocketvering nee matig matig lang goed goed goed
Binnenvering ja matig goed lang matig goed goed
Polyether nee matig matig kort matig matig tot slecht matig tot slecht
Water ja hoog goed lang goed goed goed
  • Korte levensduur: 3-5 jaar
  • Gemiddelde levensduur: 7-10 jaar
  • Lange levensduur: 10-15 jaar

 

Ervaringen met een waterbed

Waterbedkampioen heeft onder de klantenkring in de Benelux een onderzoek gehouden onder 221 respondenten om inzicht te krijgen in hun motivatie en ervaring met waterbedden. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zullen we hieronder benoemen.

De gemiddelde waterslaper is wat ouder. Dit is verklaarbaar door de noodzaak voor een beter matras wanneer men wat ouder wordt en sneller klachten gaat ervaren. Mogelijk speelt ook mee dat veel mensen sinds de introductie in de jaren 80 en 90 al de keuze voor een waterbed hebben gemaakt.

Van de waterslapers geeft zo'n driekwart van de respondenten aan dat hun keuze gemotiveerd is op basis van positief effect op lichamelijke klachten. Veelal onderbouwt door aanbevelingen uit naaste kringen. Een andere veel genoemde reden is het anti-allergene watermatras voor mensen die last ervaren van allergien.

De meest genoemde klachten zijn rug-, nek- en heupklachten. Van de respondenten die aangeven lichamelijke klachten te ervaren bij het slapen, geeft 91% aan dat het waterbed een positieve verbetering heeft gebracht.

Tot slot zou 97% het waterbed aanbevelen bij anderen.

Bekijk de resultaten.

 

Op basis van dit onderzoek kunnen we concluderen dat de mensen die de keuze maken voor een waterbed, met name degene gemotiveerd door lichamelijke klachten, in de meeste gevallen blij zijn met hun keuze en veelal niet meer anders willen.

Voordelen van een waterbed

Wereldwijd slapen miljoenen mensen op een waterbed. En dat is niet voor niets. Een waterbed biedt namelijk diverse voordelen ten opzichte van een normaal bed:

1. Een goede ondersteuning en slaaphouding

Doordat water zijn vorm niet verliest, is de ondersteuning altijd optimaal. Wanneer u beweegt, verplaatst het water en vormt het watermatras zich ook in uw nieuwe slaaphouding naar uw lichaam. De stevigheid van uw matras bepaalt u zelf: watermatrassen zijn verkrijgbaar in verschillende stabilisaties.

2. Uw bed altijd op de juiste temperatuur

Dankzij het verwarmingselement heeft uw waterbed altijd de gewenste temperatuur; aangenaam warm in de winter en heerlijk koel in de zomer. Als u een waterbed met twee matrassen heeft, (een duo systeem) kunt u zelfs de temperatuur van de matrassen afzonderlijk regelen.

3. Hygiënisch en anti-allergisch

Watermatrassen worden gemaakt van vinyl, een materiaal dat gemakkelijk kan worden schoongemaakt en bovendien geen stof, zweet, bacteriën of huisstofmijt opneemt. Hierdoor blijft uw matras niet alleen fris en schoon, maar is het ook zeer geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën. Door een conditioner aan het water toe te voegen, blijft ook het water in uw watermatras vrij van bacteriën en algen.

4. Lange levensduur

Mits u uw watermatras goed onderhoudt, gaat het matras wel 15 tot 20 jaar mee. Bij een gewoon matras is dit ongeveer de helft.

 

Nadelen van een waterbed

Maar naast de vele voordelen die een waterbed te bieden heeft, zijn er ook een aantal nadelen waar u rekening mee moet houden. Zo bent u goed voorbereid en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

1. Kans op lekkage

Aangezien het matras van een waterbed gevuld is met water, bestaat er een kans op lekkage. Bij softside watermatrassen is de kans op lekkage echter aanzienlijk kleiner dan bij hardside matrassen, omdat dit watermatras wordt beschermd door een schuimrubberen omhulsel. Ook de hoge kwaliteit van het vinyl en de anti-lek hoeken verkleinen de kans op lekkage. Daarnaast komt het juiste onderhoud de kwaliteit van uw watermatras ten goede. Door het watermatras goed te onderhouden blijft het matras in topconditie en zult u geen last hebben van een lekkage. Lees hier hoe u het watermatras in topconditie houdt.

2. Een waterbed is lastig verhuizen

Een gevuld waterbed weegt tussen de 400 en 800 kg. Het plaatsen van een waterbed is meestal geen probleem. Het totaalgewicht van het waterbed wordt gelijkmatig verdeeld door kruizen in de bedbodem, waardoor het gewicht per vierkante meter aanzienlijk lager is (140 tot 160 kg). Lees hier een uitgebreide uitleg over het gewicht van een waterbed. Alleen wanneer het waterbed moet worden verhuisd moet u rekening houden met het leegpompen en opnieuw vullen van het watermatras. Sommige mensen ervaren dit als vervelend.

3. Klotsend water in het matras

In sommige gevallen kan het water in uw watermatras klotsen. Dit kan komen doordat er lucht in het watermatras zit. Dit probleem kan eenvoudig worden opgelost door het gebruik van een waterbed ontluchter. Lees hier hoe het watermatras wordt ontlucht.

 

Proefslapen in een waterbed van Waterbed Kampioen

Hoewel objectieve informatie van groot belang is, geven uw persoonlijke wensen en voorkeuren uiteindelijk de doorslag. De beste waterbed test is namelijk uw eigen test. Bij Waterbed Kampioen kunt u daarom 90 dagen proefslapen op uw nieuwe waterbed, gewoon in uw eigen huis. Als uw waterbed niet bevalt, kunt u deze tot 90 dagen na ontvangst alsnog retourneren. Deze periode noemen we de proefslaapperiode.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen