10 tips voor een betere nachtrust

1. Ritme
Ga elke dag rond hetzelfde tijd stip naar bed en sta rond hetzelfde tijdstip op. Hierdoor raakt uw lichaam gewend aan het ritme, u zal makkelijker in slaap vallen en minder moeite hebben om uit bed te komen in de ochtend.

2. Een frisse slaapkamer
Zorg voor een frisse slaapkamer, de ideale slaapkamer temperatuur ligt rond de 18 graden Celsius. Zorg ook voor genoeg ventilatie, zet bijvoorbeeld een raampje op een kier.

3. Drink niet teveel
Drink, voordat u gaat slapen, niet teveel. U loopt anders het risico dat u 's nachts wakker wordt, omdat u naar de wc moet. Ook het gevoel van een volle maag is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

4. Vermijd actieve scherm tijd een uur voor het slapen gaan
Veel mensen sluiten hun avond af met het kijken van tv, werken of spelen op een laptop, tablet of smartphone. Misschien zelfs vanuit uw bed. Dit is echter niet aan te raden. Door actieve scherm tijd (active screen time) blijven uw hersenen actief. Hierdoor kunt u moeite hebben om in slaap te vallen of onrustiger slapen. Beter is het om een boek te lezen of naar rustige muziek te luisteren.

5. Minimaliseer licht
Door zo min mogelijk licht en geluid in uw slaapkamer te laten, zult u rustiger slapen. Licht in uw slaapkamer kan het lichaam verwarren waardoor u wakker wordt of onrustiger slaapt.

6. Vermijd alcohol
Alcohol zorgt er voor dat u makkelijker in slaap valt maar het zorgt niet voor een goede nachtrust. U slaapt minder diep, u wordt vaker wakker en u zult minder uitgerust wakker worden.

7. Vermijd cafeïnehoudende dranken
Kijk uit met cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola. Cafeïne is een opwekkende stof en kan er dus voor zorgen dat u moeilijk in slaap komt. De ene persoon is hier overigens gevoeliger voor dan de andere.

8. Beweeg overdag voldoende
Voldoende beweging overdag zal er voor zorgen dat u 's nachts beter slaapt. Uw lichaam is toe aan rust. Vermijd overigens sporten vlak voordat u gaat slapen, hierdoor maakt u adrenaline aan waardoor u klaar wakker blijft.

9. Een goed bed
Dit klinkt logisch, maar er zijn genoeg mensen die niet tevreden zijn met hun bed, maar er toch op door blijven slapen. Een bed waar u niet lekker in slaapt zorgt voor een slechte nachtrust, u beweegt meer, wordt vaker wakker en wordt hierdoor minder uitgerust wakker. Een goed bed is dus van groot belang!

10. Gebruik de slaapkamer (voornamelijk) voor slapen
U associeert uw slaapkamer niet meer met slapen wanneer u zich er ook bezig houdt met andere activiteiten. Zoals: studeren, tv kijken, (computer) spelletjes spelen, etcetera. Probeer deze activiteiten in een andere kamer te doen, bijvoorbeeld in uw woonkamer.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen