Waterbed tijk wassen en onderhouden

Naast het feit dat een waterbed zeer comfortabel is, is het bovendien erg hygiënisch. In een watermatras van vinyl nestelen zich geen huisstofmijten en bovendien kunt u het matras gemakkelijk reinigen, waardoor allergieën geen kans hebben. De afritsbare tijk om het matras kunt u bovendien gemakkelijk wassen.

In dit artikel leest u alles over het wassen en onderhouden van uw waterbed matrashoes.

waterbed tijk

Inhoud:

Waterbed & tijk

Een waterbed zorgt voor veel comfort en is ook nog het meest hygiënische bed dat er is. Wist u dat we als mens gemiddeld een halve liter vocht per nacht verliezen? Samen met huidschilfers, lichaamszouten en haar resten.

Een gewoon bed is dan ook een verzamelplaats voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Niet verwonderlijk dat veel mensen allergisch reageren op hun huidige bed. Met een waterbed vermijdt u huisstofmijten en allergieën. Het watermatras is namelijk ondoordringbaar voor vuil en huidschilfers en kan met een vinylreiniger worden schoongemaakt.

Luxere tijken bieden de mogelijkheid nog een extra hygiënische tussenlaag op de toplaag te ritsen, waardoor stof en vuil nog moeilijker in de tijk en het matras kunnen trekken.

Daarnaast kan de speciale matrashoes regelmatig worden gewassen of gereinigd.

Onderhoud waterbed

Een waterbed is dus veruit het meest hygiënische bed dat u kunt kopen, mits u het goed onderhoudt. Het onderhoud van een waterbed bestaat uit:

 • Conditioner toevoegen
 • Het watermatras reinigen met vinylreiniger
 • Ontluchten van het watermatras
 • De tijk reinigen

Conditioner voor waterbedden

Het leidingwater is niet overal van optimale kwaliteit. Door 'slecht' water kan algengroei in uw watermatras ontstaan. Om algengroei in uw watermatras tegen te gaan, is het belangrijk dat u elk half jaar een flesje waterbedconditioner aan uw watermatras toevoegt.

Reinig uw watermatras met vinylreiniger

Ook is het belangrijk dat u de buitenkant van uw watermatras goed onderhoudt. Dit doet u door uw watermatras regelmatig - om de drie maanden - te reinigen met vinylreiniger. Vergeet hierbij niet de zijkanten (tussen het matras en de tijk) te reinigen.

Ontluchten van het watermatras

Na de installatie van uw waterbed of na het toevoegen van waterbedconditioner ontstaan meestal luchtbellen in uw watermatras. Dit komt doordat de opgeloste gassen in het water langzaam vrij komen. Klotst uw waterbed? Dan moet u uw waterbed ontluchten met een ontluchtingspompje.

tijk wassen

De tijk luchten

Tijdens het slapen transpireert ieder mens. De tijk – een soort dikke en vaak afritsbare hoes om het matras – neemt het transpiratievocht op dat ons lichaam produceert. Door uw tijk dagelijks te luchten, verdampt dit weer.

Haal uw dekbed iedere morgen een paar uur van uw bed of klap het naar achteren. Het vocht verdampt dan door de warmte van de waterzak. Dit is heel belangrijk voor een schoon en fris bed.

Daarnaast is het belangrijk dat u uw waterbedhoes regelmatig wast. U kunt hem gewoon in de wasmachine doen en volgens de voorschriften reinigen.

Uw waterbedhoes wassen

Voor optimaal onderhoud van uw waterbed tijk moet u deze regelmatig luchten en wassen. Dit betekent dat de waterbedhoes het liefst één keer per twee weken ventilatie en met enige regelmaat een wasbeurt nodig heeft.

U wast uw tijk net als uw bedtextiel in de wasmachine. Alhoewel sommige tijken hier geschikt voor zijn, is koken (95°C) met de moderne wasmiddelen tegenwoordig niet meer nodig. Met goed wasmiddel is wassen op een lagere temperatuur even goed. Bovendien spaart het het milieu. De waterbedhoezen van Waterbed Kampioen zijn uitwasbaar op 60°C.

Uw tijk wisselen of vervangen

Wanneer u de tijk wilt wassen, is het makkelijk als u een tweede, vervangende boventijk heeft. Het is beter om de tijk niet in de droger te doen, maar gewoon uit te hangen. Met een tweede boventijk kunt u gemakkelijk wisselen. Met goed onderhoud heeft uw waterbedhoes een uitstekende levensduur en kunt u er lang plezier van beleven.

Wanneer uw tijk toch aan vervanging toe is, kunt u gemakkelijk online een nieuwe waterbed tijk aanschaffen inclusief accessoires.

Heeft u vragen of tips voor waterbed tijken? Deel ze met ons in de reacties.

4 gedachten over “Waterbed tijk wassen en onderhouden”

 • Heb mijn waterbed net schoongemaakt met conditioner en cleaner nu wil Ik mijn bed weer opdekken maar weet niet meer hoe?? Ben de volgorde kwijt ?kan u mij helpen weet dat de tijk bovenop moet maar heb molton hoeslaken en ook een met plastic aan achterkant .

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 21 Maart 2018 om 16:17

   We hebben inmiddels via e-mail en telefonisch contact gehad. Het opmaken/opdekken is daarmee helemaal gelukt.

   Mocht u toch nog vragen hebben dan horen wij dat graag.

   Met vriendelijke groet, Chris van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Esther de Jong 9 Maart 2018 om 21:04

  Het wassen van de tijk doe ik al jaren en is geen enkel probleem. Helaas zijn de zijkanten die de softside randen ondersteunen behoorlijk smerig maar die kan ik volgens mij niet wassen of wel? Is er een andere manier om die schoon te maken?

  Ook vraag ik me af of ik los een softside rand kan bestellen. Aan 3 kanten is de rand nog helemaal prima (slaap al meer dan 6 jaar voornamelijk alleen op mijn waterbed, dus mijn kant wordt heel intensief gebruikt en probeer er zo min mogelijk op te gaan zitten om slijtage en indeuken te voorkomen) maar 1 kant is dus behoorlijk ingedeukt. Had al gekeken of ik de randen van de linker en rechterkant kon ruilen maar volgens mij loopt dit helemaal onder de watermatrassen door.

  Graag jullie advies over beide zaken.

  Groetjes Esther

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 12 Maart 2018 om 11:19

   Beste Esther de Jong,

   Bedankt voor het achterlaten van uw bericht. De tijk van uw waterbed zit vast onder de schuimrand en onder het watermatras van uw waterbed. Indien u dit wilt wassen zou het volledige waterbed gedemonteerd moeten worden. De bovenkant van de tijk kunt u inderdaad gemakkelijk zelf wassen omdat deze rondom het waterbed af te ritsen is.

   Het is mogelijk om op onze website losse schuimranden te bestellen.

   Wij kunnen een nieuwe schuimranden set al aanbieden vanaf 119,00 Euro.
   De schuimranden zitten niet aan elkaar verbonden, maar zitten vast geschroefd aan de bodemplaat van uw waterbed. Om deze te wisselen dient u daarom het waterbed te demonteren. Uiteraard zou dit ook een perfect moment zijn om de onderkant van de tijk te wassen of te vervangen. De onderkant van de tijk kunt u op 30 graden wassen.

   Wij hopen u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

   Met vriendelijke groet,

   Koen van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen