Hoe plaats ik een nieuw watermatras?

Het plaatsen van een nieuw watermatras is niet moeilijk, maar is niet in een handomdraai gebeurd. Om het watermatras te kunnen vervangen en uit het waterbed te tillen, moet u het matras namelijk helemaal leegpompen. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten als u een nieuw watermatras in uw waterbed gaat plaatsen.

In dit artikel:

watermatras plaatsen

Hoe lang gaat mijn watermatras mee?

Watermatrassen hebben een lange levensduur en gaan wel 10 tot 15 jaar mee. Mits u het matras goed onderhoudt. Meer over het onderhoud van uw watermatras leest u verderop in deze blog.

Is het tijd om uw watermatras te vervangen? Kijk dan ook naar de staat van uw andere waterbedonderdelen, zoals de waterbed verwarming. Dit onderdeel heeft een vergelijkbare levensduur en ook bij het vervangen van de verwarming moet uw watermatras worden leeggepompt. Daarom raden we u aan om – indien nodig – meerdere onderdelen tegelijkertijd te vervangen, zodat u uw watermatras slechts één keer leeg hoeft te pompen.

Tip: overweeg bij het vervangen van uw watermatras ook direct een nieuwe veiligheidsvoering en thermische scheidingswand te plaatsen, zodat u uw watermatras maar één keer leeg hoeft te pompen.

Dit heeft u nodig voor het vervangen van uw watermatras

Stappenplan: zelf een nieuw watermatras plaatsen

Het plaatsen van een nieuw watermatras is niet ingewikkeld. Het kost alleen wat tijd, omdat u het ‘oude’ watermatras leeg moet pompen en uw nieuwe watermatras moet vullen. In het stappenplan hieronder vindt u alle uitleg die u nodig heeft om zelf uw watermatras te vervangen.

Stap 1: de verwarming uitschakelen

Dit lijkt een voor de hand liggende stap, maar wordt weleens vergeten. Het is belangrijk de waterbed verwarming uit te schakelen, omdat deze zich anders zal aanpassen aan de temperatuur van uw slaapkamer. Deze temperatuur ligt waarschijnlijk lager dan de temperatuur in uw bed, waardoor de verwarming harder moet werken om op de ingestelde temperatuur te blijven en dus meer stroom verbruikt. Trek daarom de stekker uit het stopcontact en ontkoppel, indien mogelijk, de thermostaat van het verwarmingselement. Zo kunt u het snoer op een later moment gemakkelijker door de opening van de tijk halen.

Verwarming waterbed uitschakelen

Stap 2: het watermatras leegpompen

Voor het leegpompen van uw watermatras adviseren we u een waterbedpomp te gebruiken. Hiermee pompt u het watermatras volledig leeg en zuigt u het matras vacuüm, zodat u de matrassen eenvoudig uit het waterbed kunt tillen. Heeft u een waterbed met een duo systeem? Dan raden we u aan beide matrassen tegelijkertijd leeg te pompen. In dit artikel leest u meer over het leegpompen van uw watermatras. Ook vertellen we u waarom u uw watermatras beter niet kunt leegpompen met een tuinslang.

Waterbed leegpompen

Stap 3: het watermatras vervangen

Nu het watermatras is leeggepompt, kunt u het matras dubbelvouwen en uit het bed tillen. Het oude watermatras mag niet bij het gewone huisvuil, maar hoort bij het grofvuil.

Vacuüm watermatras opvouwen

De bedbodem is nu leeg. Heeft u een waterbed met een duo systeem? Dan plaatst u eerst de thermische scheidingswand. Deze wand zorgt ervoor dat de warmte van het ene watermatras niet aan het andere matras wordt overgedragen.

Daarna kunt u het nieuwe watermatras in het bed leggen. Houd daarbij rekening met het linker- en rechtermatras. Bij Waterbed Kampioen zijn de matrassen niet uitwisselbaar; ze worden specifiek voor de linker- of rechterkant van uw waterbed gemaakt. Hierdoor sluiten ze nauwkeurig aan op de randen en hoeken van uw bedbodem. U bepaalt de linker- en rechterkant door bij het voeteneind te gaan staan en richting het hoofdeind te kijken. Zorg ervoor dat de vultuit van het watermatras zich aan het voeteneind bevindt.

watermatras-plaatsen

Stap 4: het watermatras vullen

Voor het vullen van het watermatras heeft u een vulset nodig die speciaal ontwikkeld is voor het vullen van een watermatras. Let op: gebruik geen tuinslang voor het vullen van uw waterbed. We raden u aan het watermatras met twee personen te vullen op de plek waar uw bed moet komen te staan. Zodra het matras is gevuld, is het bed namelijk te zwaar om nog te verplaatsen. Uitgebreide instructies voor het vullen van uw waterbed vindt u in ons stappenplan.

Watermatras vullen

Stap 5: het watermatras ontluchten

Bij het vullen van het watermatras komt er lucht in het matras terecht. Het is belangrijk het matras te ontluchten, omdat lucht in het matras kan leiden tot schimmels, bacteriën en de vorming van algen. Bovendien kan de lucht een storend, klotsend geluid veroorzaken.

We raden u aan het nieuwe watermatras de eerste maand iedere week even te ontluchten. Daarna is het alleen nodig als u last heeft van klotsend water of na het toevoegen van onderhoudsmiddel. Gebruik voor het ontluchten van uw watermatras de ontluchtingspomp. Lees onze uitgebreide instructies voor het ontluchten van uw watermatras.

watermatras ontluchten

Handleiding voor uw watermatras

Wilt u meer weten over uw nieuwe watermatras? Voor zowel de softside als de hardside watermatrassen hebben we een uitgebreide handleiding ontwikkeld. Hierin vindt u alles wat u over uw watermatras moet weten.

De levensduur van uw watermatras verlengen

Om de kwaliteit van uw watermatras te behouden, is het belangrijk deze goed te onderhouden. Vooral de conditie van het water en het vinyl - het materiaal waar het matras van is gemaakt - bepalen de staat van uw watermatras.

Een slechte conditie van het water kan ervoor zorgen dat het water gaat stinken. Wanneer u het vinyl van uw watermatras niet goed onderhoudt, zal het harder en stugger worden, waardoor de kans op lekkage groter wordt.

Onderhoudsmiddelen

Daarom adviseren we u allereerst ieder half jaar waterbed conditioner aan het water in uw waterbed toe te voegen. De conditioner houdt het water schoon en fris. Met de waterbed vinylreiniger houdt u het vinyl niet alleen schoon, maar ook soepel, waardoor u de kans op scheurtjes in het vinyl verkleint.

Extra bescherming van uw watermatras

Om uw watermatras nog beter te beschermen en vervuiling te verminderen, kunt u tussen uw watermatras en de tijk een beschermingslaag plaatsen. Deze laag beschermt uw watermatras tegen stof, transpiratie en ander vuil. Dankzij de beschermingslaag komt er minder vuil op uw watermatras terecht en hoeft u deze minder vaak schoon te maken. Afhankelijk van uw tijk heeft u een universele beschermingslaag of een beschermingslaag met rits nodig.

Halfjaarlijkse onderhoudsbeurt door Waterbed Kampioen

Besteedt u de onderhoudsbeurt aan uw watermatras liever uit aan de experts van Waterbed Kampioen? Dat kan. Wij zorgen ervoor dat uw watermatras volledig wordt schoongemaakt, zodat u 's avonds weer in een schoon en fris waterbed stapt. Neem contact op met onze klantenservice om een afspraak te maken.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen