Stappenplan: waterbed opbouwen

In dit artikel leggen we u in vogelvlucht uit hoe u uw waterbed moet opbouwen. Let op: deze instructies vormen slechts een korte samenvatting van de volledige handleiding. Als u het waterbed zelf gaat opbouwen, raden we u aan de handleiding te raadplegen die bij het waterbed wordt geleverd en op de pagina Handleidingen te vinden is. In de handleiding staan alle instructies tot in detail beschreven.

Dit heeft u nodig voor het opbouwen van uw waterbed:

  • Rubberen hamer
  • Boormachine

Waterbed opbouwen in 9 stappen:

1. Waterbedbodem plaatsen

Plinten en hoekprofielen monteren

Leg de plinten samen met de hoekprofielen op de grond. Bevestig de hoekprofielen vervolgens aan de plinten. Zorg ervoor dat deze stevig vastzitten.

waterbed plinten en hoekprofielen bevestigen

De plinten zijn nu verbonden aan de hoekprofielen. Dat ziet er zo uit:

waterbed bodem plinten verbonden aan de hoekprofielen

Kruizen plaatsen

De kruizen in de bedbodem zorgen ervoor dat het gewicht van het waterbed gelijkmatig wordt verdeeld. Schuif de panelen in elkaar zodat deze een kruis vormen. Verdeel de kruizen over de bodem. Het aantal kruizen en de positie van de kruizen is afhankelijk van de afmeting van uw waterbed.

waterbed kruizen in de bodem plaatsen

Bodem met ladenblokken

Bij een bodem met ladenblokken plaatst u de ladenblokken tegenover elkaar.

waterbed met ladenblokken

Vervolgens bevestigt u de twee plinten aan het ladenblok.

waterbed plinten bevestigd aan ladenblok

De eerste stappen van de bodem zijn nu afgerond.

2. Waterbedbodem opbouwen

Bodemplaten plaatsen

Plaats de bodemplaten op de bedbodem. Het is belangrijk dat de bodemplaten recht liggen en in het midden van de bodemconstructie samenkomen, zodat de platen gelijk verdeeld zijn over de bodem. Zorg ervoor dat de bodemplaten dicht tegen elkaar aan liggen. Het aantal bodemplaten is afhankelijk van de afmeting van uw waterbed.

waterbed bodemplaten plaatsen

Bodemplaten bij een split waterbed bevestigen

De bodemplaten van een split vrijstaand waterbed zien er iets anders uit de bodemplaten van een gewoon waterbed. De onderkant van de bodemplaten van een split vrijstaand waterbed zijn namelijk voorzien van een schuimrand, zoals op de foto hieronder.

waterbed bodemplaten bij een split waterbed

De bodemplaten van een split waterbed koppelt u aan elkaar met behulp van het klittenband.

Onderste deel van de tijk bevestigen

Rits het onderste gedeelte van de tijk, zodat u deze om de bodemplaten kunt bevestigen. Let hierbij op dat de ritsen goed samenkomen bij het voeteneind van het bed.

onderste deel van de taak op de bodemplaten bevestigen

Bij een split waterbed bevestigt u de tijk om de bodemplaat.

onderste deel van de tijk bevestigen op de bodemplaten van een split waterbed

3. Verwarmingselement plaatsen

Plaats het verwarmingselement met het snoer op de bodem van het waterbed. Ontkoppel indien mogelijk de thermostaat van het verwarmingselement, zodat u het snoer gemakkelijk door de opening van de tijk kunt halen.

waterbedverwarming bij een mono waterbed

In een duo waterbed split model is het mogelijk twee waterbedverwarmingen te plaatsen, waarmee u de matrassen apart verwarmt.

waterbed verwarmingen plaatsen bij een split waterbed

4. Schuimranden plaatsen

Bij het waterbed worden vier schuimranden geleverd die u aan de buitenkant van de bedbodem plaatst. Houd de schuimranden met het bijgeleverde klittenband bij elkaar. Bevestig de schuimranden vervolgens eenvoudig met schroeven aan de bodemplaat.

waterbed schuimranden bevestigen

De bovenste schuimranden bij een split waterbed

bovenste schuimranden plaatsen bij een split waterbed

5. Veiligheidsvoering bevestigen

Bevestig de veiligheidsvoering aan de schuimranden. Vouw deze voering in zijn geheel over de schuimranden en de hoeken.

waterbk-0093

Bij een duo waterbed plaatst u vervolgens de thermische scheidingswand. Deze scheidingswand voorkomt dat de warmte van het ene watermatras aan het andere matras wordt doorgegeven.

waterbed thermo scheidingswand plaatsen

6. Watermatras plaatsen

Het watermatras kan nu worden geplaatst. Zorg ervoor dat de vultuit van het matras zich aan het voeteneind bevindt en houd er rekening mee dat u het linkermatras aan de linkerkant plaatst. Hetzelfde geldt voor het rechtermatras. U bepaalt de linker- en rechterkant door bij het voeteneind te gaan staan en in de richting van het hoofdeind te kijken.

watermatras plaatsen

7. Watermatras vullen

Sluit de slang aan op de kraan. Gebruik de vulkoppelingen van de slang om deze aan de vultuit te bevestigen. Nu kunt u het watermatras vullen met (handwarm) water. Het watermatras is vol wanneer het waterniveau 0,5 cm onder de rand staat.

watermatras vullen

Bij een duo waterbed kunt u de watermatrassen gelijktijdig vullen.

duo watermatras gelijktijdig vullen

Wanneer het watermatras gevuld is, bevestigt u de veiligheidsvoering met klittenband aan de schuimrand. Daarna vouwt u het onderste gedeelte van de tijk omhoog. Voeg als laatste de waterbed conditioner aan het water toe. Deze conditioner voorkomt de vorming van bacteriën, algen en schimmels in het water.

Lees ook:

 

8. Watermatras ontluchten

Gebruik een ontluchtingspomp om de laatste lucht uit het watermatras te pompen. Wanneer er lucht in uw watermatras achterblijft, kan dit leiden tot het ontstaan van algen en bacteriën en het uitdrogen van uw watermatras. Door de overgebleven lucht uit uw watermatras te pompen, voorkomt u bovendien het geluid van klotsend water.

watermatras ontluchten

9. Tijk vastmaken

Controleer of het watermatras goed droog is voordat u de bovenkant van de tijk dicht ritst. Tijdens het vullen van het waterbed kan er wat water op het watermatras terechtkomen. Vervolgens kunt u uw waterbed opmaken met beddengoed.

Het resultaat

Waterbed Basic

waterbed basic

Waterbed Luxe

waterbed split model

Montage van uw waterbed uitbesteden

Laat u de montage van uw waterbed liever over aan onze deskundige monteurs? Dan kunt u gebruikmaken van onze montageservice. Met vragen over de opbouw van uw waterbed of over onze montageservice kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Zij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen