Waterbedstabilisatie: wat is de ideale stabilisatie?

Het grote voordeel van slapen op een waterbed is de optimale ondersteuning van uw lichaam. Door de verdeelbare druk van het water kunnen zwaardere en uitstekende delen van uw lichaam, zoals heupen en schouders, verder wegzakken in het bed dan bij een conventioneel matras. Uw bloedsomloop wordt daardoor niet afgekneld en u draait minder in uw slaap op zoek naar een prettige houding.

Toch bestaat er nog steeds het hardnekkige beeld van een waterbed dat nog eindeloos deint als u eenmaal ligt. Dat hoeft helemaal niet. Met de komst van stabilisatie in waterbedden is dit verleden tijd.

waterbk-0882

Inhoud:

 1. Waarom zit er stabilisatie in een waterbed?
 2. Hoe werken stabilisatiematten?
 3. Stabilisatieniveaus
 4. Hoeveel stabilisatie heb ik nodig?
 5. Lendensteun in een waterbed
 6. Stabilisatiematten en hardheid

Waarom zit er stabilisatie in een waterbed?

Er zit stabilisatie in een waterbed om twee redenen. Allereerst zorgt de stabilisatie voor minder nabeweging in het watermatras nadat u in bed bent gestapt of als u zich omdraait. Hoe hoger de stabilisatie, hoe minder nabeweging.

De tweede reden is dat de stabilisatie ondersteuning biedt, met name aan mensen met rugklachten of die iets zwaarder zijn. Dan is het prettig dat u niet te ver wegzakt in het watermatras en dat uw lichaamsgewicht goed wordt verdeeld.

Hoe werken stabilisatiematten in een watermatras?

Er zijn meerdere mogelijkheden om verschillende stabilisatieniveaus te creëren. De meestgebruikte vorm is middels stabilisatie fibermatten. Tijdens het produceren van de watermatrassen worden deze stabilisatiematten in het matras geplaatst. Zij worden over de gehele lengte en breedte van het matras geplaatst, zodat ze overal voldoende ondersteuning bieden.

De fibermatten zijn met elkaar verbonden en vastgezet aan de bodem van de watermatras, zodat deze niet kunnen verschuiven of dubbelklappen. Dit is niet standaard bij alle merken. Bij Waterbed Kampioen is dit wel het geval. Bij het vullen van het watermatras worden de fibermatten volgezogen met water. Een volgezogen fibermat zorgt voor demping van de beweging in het watermatras. Hoe meer stabilisatiematten er in het watermatras verwerkt zijn, hoe hoger de stabilisatie en hoe minder de nabeweging.

Welke niveaus van stabilisatie zijn er?

Het stabilisatieniveau van een waterbed wordt bepaald door het aantal fibermatten dat in het watermatras zijn geplaatst. Hoe meer stabilisatiematten, hoe hoger het stabilisatieniveau. Bij een hoger stabilisatieniveau wordt de deining van de watermatras sneller gedempt en het lichaam meer ondersteund dan bij een lagere stabilisatieniveau.

De watermatrassen van Waterbed Kampioen zijn leverbaar in vijf stabilisatieniveaus:

 • Geen 0%: 5-8 seconden deining na bewegen of omdraaien
 • Licht 60%: 2-4 seconden deining na bewegen of omdraaien
 • Middel 80%: 1-2 seconden deining na bewegen of omdraaien
 • Zwaar 100% + Lendensteun: 0-1 seconden
 • Extra zwaar 120% + Lendensteun: 0 seconden
Type Stabilisatie Bewegings-
tijd
Lenden-
steun
0% geen stabilisatie 5-8 sec. Nee
60% lichte stabilisatie 2-4 sec. Nee
80% middel stabilisatie 1-2 sec. Nee
100% zware stabilisatie 0-1 sec. Ja
120% extra zware stabilisatie 0 sec. Ja

Hoeveel stabilisatie heb ik nodig?

Wat voor u het juiste stabilisatieniveau van het waterbed is, hangt af van een aantal factoren.

Uw persoonlijke voorkeur

Wilt u lekker wegzakken of wat minder? Dit heeft deels met de stabilisatie van het waterbed te maken, maar ook de vulling heeft hier invloed op. U kunt dit namelijk beïnvloeden door de hoeveelheid water.

Test zelf wat u fijn vindt:

 • Meer wegzakken: emmer water er uit
 • Minder wegzakken: emmer water er in

Wilt u lang nabewegen of juist niet? Dan kunt u voor het volgende kiezen:

 • Meer nabewegen: lagere stabilisatie
 • Minder nabewegen: hogere stabilisatie

Uw huidige slaapsituatie

Wat voor soort matras heeft u nu? Slaapt u op een "normaal" matras of slaapt u op een watermatras? Wilt u voor minder stabilisatie gaan of juist meer?

Kunt u niet al deze vragen beantwoorden? Geen probleem! We beschikken over voldoende stabilisaties om u een gelijkwaardige stabilisatie te kunnen aanbieden als u graag dezelfde stabilisatie wilt als in uw vorige bed. Natuurlijk kunt u alle stabilisaties testen in onze showroom in Apeldoorn. U krijgt persoonlijk advies van een ervaren adviseur. Daarbij geldt voor al onze waterbedden een 90 dagen proefslaapperiode.

Uw lichaam

Ieder lichaam is uniek en ieder lichaam heeft een net iets andere ondersteuning nodig. Wanneer u wat zwaarder bent, is het verstandig een hoger stabilisatieniveau te kiezen - aangevuld met een lendensteun. Zo wordt uw lichaamsgewicht gelijkmatig over het bed verdeeld en zakken uw heupen niet te ver in en blijft uw rug recht. Uw gewicht speelt een rol, maar ook dat van uw partner. Wanneer u meer dan 15 kilo in gewicht scheelt, is het zeer aan te raden een duo matrassen systeem te nemen, zodat u beiden op de juiste ondersteuning voor uw lichaam kunt rekenen.

Eventuele lichamelijke klachten

De meest genoemde reden om tot een waterbed over te gaan, zijn rugklachten. Veel mensen met rugklachten zeggen gebaat te zijn bij een goed stabilisatieniveau. Wat met de juiste stabilisatie ook meespeelt, is of u moeite heeft uit bed te stappen. Wanneer het stabilisatieniveau lager is, bemoeilijkt dit het uitstappen.
Met dergelijke klachten adviseren we vaak een stabilisatie met lendensteun. Door de extra ondersteuning bij de onderrug zakt u minder ver in het matras en blijven uw rug en nek rechter liggen.

Waterbed slapen drukpunten

Lendensteun in een waterbed

De extra zware stabilisatieniveaus van 100% en 120% worden uitgevoerd met een lendensteun. De lendensteun is een extra ondersteuning die verwerkt is in het midden van het watermatras, ter hoogte van de heupen.

De heupen zijn het zwaarste gedeelte van het lichaam en in sommige gevallen behoeft dit extra ondersteuning. Wanneer u kampt met rug-, schouder- en/of nekklachten is het prettig extra ondersteuning te krijgen. Ook wanneer u wat zwaarder bent, is het prettig dat het gewicht goed verdeeld wordt en u bij de heupen niet te ver in het matras zakt. Dankzij de lendensteun blijft uw rug recht, wat de kans op rugklachten vermindert.

Stabilisatiematten en hardheid

Stabilisatiematten geven extra ondersteuning, maar bepalen niet de hardheid van de watermatras. De hardheid van het waterbed wordt bepaald door de hoeveelheid water in het watermatras. Hoe meer water, hoe steviger het matras.

Omdat het een waterbed is, zult u altijd wegzakken en wordt het bed nooit zo hard als bij een conventioneel matras. Wel kunt u met het water de mate van wegzakken regelen. Zakt u niet genoeg weg, dan haalt u er wat water uit. Zakt u juist te veel weg, dan kun u er wat water bij doen.

Wilt u meer weten? Lees dan onze waterbed keuzehulp of laat onze experts u adviseren. Kom langs in onze showroom om de bedden met verschillende stabilisatieniveaus uit te proberen.

2 gedachten over “Waterbedstabilisatie: wat is de ideale stabilisatie?”

 • Geachte heer/mevrouw,
  Wij overwegen een waterbed aan te schaffen, en willen u graag de volgende vragen voorleggen om tot een keuze te komen:

  1. Wat is de dikte van een waterbed matras? We willen graag tot een totale hoogte van het complete bed van 55 cm komen en kijken nu welke hoogte het ledikant moet hebben om tot deze maatvoering te komen. Kunt u aangeven wat er aan maatvoering (gerelateerd aan het waterbed matras zoals tijk/omslag/matras zelf etc.) mee gerekend moet worden.
  2. Als er twee matrassen gehanteerd worden in een twee persoons bed bij een soft-sided waterbed, komt er dan in het midden alleen een tussenschot of ook een complete schuine schuimrubber rand?
  3. Wat is de netto maatvoering voor een waterbed matras als we een ledikant/ombouw willen hanteren van 180 x 210 cm. M.a.w. maatvoering zonder de schuimrubber randen
  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 13 Augustus 2018 om 15:50

   Beste Ton,

   Fijn om te horen dat u graag een waterbed wilt aanschaffen. Hierbij ontvangt u de antwoorden op uw vragen.

   1. Onze waterbedden zijn inderdaad beschikbaar met instaphoogte van 55 cm. De 55 cm is de totale hoogte van het waterbed, inclusief tijk, watermatras en schuimrand. Wanneer u al een bestaand ledikant heeft of deze ergens wilt aanschaffen kunt u het beste voor een waterbed inbouw kiezen. Voor een totale bedhoogte van 55 cm kiest u een ledikant met een hoogte van 45 cm, dan komt de bovenste schuimrand namelijk boven uw ledikant uit en heeft u optimaal profijt van het opmaakgemak.

   U kunt natuurlijk ook kiezen voor een compleet waterbed waarbij de ledikant inclusief is. Dit zijn de modellen: Basic, Basic Pro, Basic Box, Luxe, Luxe Pro of Luxe Box Pro. Hier staan onze waterbed modellen.

   2. Mocht u kiezen voor een Duo systeem (twee watermatrassen) dan zit er een thermo scheidingswand tussen de twee watermatrassen. De thermo scheidingswand (divider) is een dunne en flexibele scheidingswand die tussen de twee watermatrassen geplaatst wordt. Dit onvoelbare tussenstuk wordt gebruikt om warmteoverdracht tussen beide watermatrassen tegen te gaan.

   3. Wanneer u voor een waterbed inbouw kiest van 180 x 210 cm is dat inclusief de schuimranden. De schuimranden zijn 7 cm, dus in dit geval is het ligoppervlak zonder schuimranden 166x196 cm. Dit is de totale afmeting minus 14 cm (2 x 7 = 14 i.v.m. schuimranden rondom).

   Indien gewenst lichten wij deze antwoorden graag telefonisch toe. Groeten, Christian van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen