De juiste afmeting waterbed kiezen

Bij een softside waterbed ligt het matras in een schuimrand, waardoor het daadwerkelijk slaapoppervlak anders wordt berekend dan bij een standaard matras. In dit artikel leggen wij u uit hoe u de juiste maat voor uw waterbed kiest.

  1. Het slaapoppervlak van een waterbed
  2. Waterbed afmetingen
  3. Maatvoering van het watermatras
  4. De juiste grootte waterbed kiezen

Het slaapoppervlak van een waterbed

Waterbedden worden net als ieder bed aangeduid met de bekende buitenmaten, variërend van 90 tot 200 cm breed en van 200 tot 220 cm lang. Er zijn zelfs waterbedden van 230 cm lang, al zijn deze veelal alleen op bestelling beschikbaar.

De maten van een softside waterbed zijn gemeten vanaf de buitenkant van de schuimrand die rondom aan het bed is bevestigd. Deze schuimrand is ongeveer 7 cm breed en loopt schuin af naar de bodem toe om de druk te verdelen. Het daadwerkelijke slaapoppervlak is dus 14 cm kleiner dan de genoemde buitenmaat.

Voor de breedtemaat geldt: hoe breder, hoe prettiger, maar in de keuze voor breedte is de ruimte in de slaapkamer vaak bepalend.

waterbed afmeting schuimranden

Meest voorkomende waterbed afmetingen

Buitenmaten waterbed Werkelijk slaapoppervlak
100/200 cm 86/186 cm
140/200 cm 126/186 cm
160/200 cm 146/186 cm
180/200 cm 166/186 cm
180/210 cm 166/196 cm
180/220 cm 166/206 cm
200/200 cm 186/186 cm
200/220 cm 186/206 cm

De maatvoering van uw watermatras

Bij het kiezen van een watermatras wordt ook de buitenmaat van het bed gebruikt. Dit zorgt soms voor enige verwarring.

Om het juiste watermatras te kiezen, kunt u daarom altijd aangeven wat de maten zijn en welke opstelling u wenst:

  • Buitenmaat
  • Breedtemaat
  • Mono of duosysteem
  • Linker of rechter matras

In het midden van de waterzakken van een duosysteem zit een thermische scheidingswand in plaats van een schuimrand. Deze is nauwelijks voelbaar en hoeft u niet mee te rekenen in het slaapoppervlak.

Advies: de juiste grootte waterbed kiezen

Voor de juiste maat waterbed dient u rekening te houden met de afmetingen van de softside schuimrand rondom. De onderkant van de schuimrand is ongeveer 17 cm. Het is het beste om met uw gehele lengte binnen de schuimrand te liggen voor het meeste comfort en de beste ondersteuning. Voor de ideale afmeting adviseren we u daarom 25 cm van de buitenmaat af te halen.

waterbed afmeting slaapoppervlak

Wij adviseren altijd de volgende afmetingen op basis van lengte:

  • Tot 175 cm: kies voor een waterbed met een lengte 200 cm.
  • Tussen de 176 - 185: kies voor een waterbed met een lengte van 210 cm of meer.
  • Tussen 186 - 200 cm: kies voor een waterbed met een lengte 220 cm.
  • Langer dan 200 cm: kies voor een waterbed van 230 cm.

Bij een waterbed geldt eigenlijk dat groter altijd beter is. Zowel in de breedte als in de lengte. In een groter waterbed ligt u tenslotte altijd goed en wordt uw lichaam over de hele breedte gelijkmatig ondersteund.

De meest verkochte waterbed modellen zijn dan ook 180 x 200 cm en 200 x 220 cm.

Advies nodig?

Bent u benieuwd welk waterbed voor u het meest geschikt is? Raadpleeg dan onze waterbed keuzehulp of bekijk ons aanbod complete waterbedden. Met vragen over de beste afmeting van uw waterbed kunt u uiteraard contact opnemen met onze experts, of stel uw vraag in de reacties. Wij helpen u graag!

2 gedachten over “De juiste afmeting waterbed kiezen”

  • Hallo,
    Wij hebben nu een stretchtop watermatras 80% gestabiliseerd. Nu is deze verouderd en willen we graag een nieuwe zak. Ombouw enz is nog goed. Ook de tijk van stretchtop is aan vervanging toe. Wat adviseert u?

    Reageren
    • Waterbed Kampioen 9 Augustus 2018 om 16:46

      Beste Lianne,

      Een vervangingswatermatras van Waterbed Kampioen is zeer zeker geschikt voor een Stretch-Top watermatras, evenals onze tijken. De 80% stabilisatie van Stretch-Top komt overeen met de 80% stabilisatie van onze watermatras.

      Als u ook een nieuwe tijk wilt kunt u kiezen tussen een Luxe Clima tijk (luxere en dikkere stof met meer eigenschappen) of een Wash Cotton tijk. Afhankelijk van uw bed met splitrand (extra strook in de schuimrand voor uw beddengoed) of zonder splitrand kunt u kiezen voor een Softside basic tijk of een Softside split tijk.

      Mocht u nog meerdere vragen hebben dan horen wij het uiteraard graag. Groeten, Ronald van Waterbed Kampioen.

      Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen