Uw waterbed goed vullen & afstellen

Een waterbed: het ultieme comfort! Om dit zo te houden, is het noodzakelijk dat uw waterbed goed is afgesteld. Het kan uiteraard voorkomen dat u ongemak ervaart dat voortkomt uit een verkeerd gevuld waterbed, of dat u na een verhuizing het comfort wilt terugvinden dat u gewend bent.

Hier leest u hoe u uw waterbed kunt afstellen en waar u op moet letten.

Inhoud:

Wanneer is mijn waterbed goed gevuld?

Wij adviseren uw matras altijd te vullen tot ongeveer 2 cm onder de bovenrand van de schuimrand of ledikant. Zo voorkomt u dat het matras boven de rand uitkomt wanneer u er op ligt en er druk op het matras komt boven de schuimranden.

Het belangrijkste van een goede vulgraad is dat u in een natuurlijke houding ligt waarbij de rug en nek netjes horizontaal liggen en gelijkmatig worden ondersteund.

Als u twijfelt of uw waterbed goed gevuld is, kan dat betekenen dat u klachten ervaart. Wij helpen u graag uw waterbed beter af te stellen.

Lees ook: Wat is de beste slaaphouding?

Wanneer is mijn waterbed te vol?

Wanneer uw waterbed echt te vol is, zult u zien dat deze bol staat. Dit is nooit goed en een duidelijk teken dat u water uit de matras moet pompen.

Bij een te vol waterbed kunnen uw heupen of schouders niet goed wegzakken in het matras. Hierdoor kunnen uw heupen hoger komen te liggen dan uw nek, waardoor er spanning op de wervels ontstaat.

waterbed te vol

Vraag uw partner om te kijken naar de lijn van uw wervelkolom en haal in kleine stappen steeds wat water uit het matras tot u goed horizontaal ligt.

Indien uw houding goed is, maar u het matras nog steeds te hard vindt, kunt u kiezen voor een dikkere matrastijk die zorgt voor meer comfort.

Als u uw tijk wilt vervangen, moet het watermatras worden leeggepompt. In dit blog over het leegmaken van uw waterbed vertellen wij hoe u het beste het water uit uw waterbed kunt pompen.

Wanneer is mijn waterbed te zacht?

Wanneer er te weinig water in uw matras zit, zakt u juist te ver weg in het matras. Hierdoor komt u in een kuil te liggen en ontstaat er extra spanning op uw wervelkolom.

waterbed te zacht

Vul het waterbed stapsgewijs tot u goed horizontaal ligt. U zult merken dat u direct veel comfortabeler ligt.

Als u horizontaal ligt maar nog steeds last heeft van uw nek kan uw kussen de boosdoener zijn. In dat geval kan het helpen voor een dunner kussen te kiezen.

Bijvullen: idit stappenplan voor het (bij)vullen van uw waterbed staat hoe u dit moet doen.

Wanneer moet ik mijn waterbed bijvullen?

U hoeft het waterbed alleen bij te vullen als u een steviger matras wilt. De hardheid van uw matras verandert gewoonlijk niet uit zichzelf. Gebeurt dit wel? Dan moet u bedacht zijn op een lek(je) in uw waterbed. Dit gebeurt zelden, maar kan heel soms voorkomen. In dit artikel over het opsporen en (laten) repareren van een lek leest u wat u in dat geval kunt doen.

Het bijvullen van de speciale conditioner doet u elk half jaar. Zo gaat u bacterie- en geurvorming tegen en blijft het water in uw matras in optimale conditie. Bent u op zoek naar meer onderhoudstips? Die geven wij u in dit artikel over het onderhoud van uw waterbed.

Wanneer moet ik mijn waterbed ontluchten?

Heeft u het waterbed net in huis of hoort u een klotsend geluid? Dan moet u het waterbed ontluchten. Met een speciale ontluchtingspomp haalt u de overtollige lucht uit het waterbed. En dat is nodig, want luchtbellen in uw bed maken slapen een stuk minder comfortabel. Al was het maar omdat het klotsende geluid u uit uw slaap kan houden. Wilt u precies weten hoe dit moet?

Lees dan dit artikel over het ontluchten van uw waterbed.

waterbed ontluchten

Temperatuur instellen

Het instellen van de juiste temperatuur van uw waterbed is vrij eenvoudig, alleen duurt het soms een tijdje voordat u weet bij welke temperatuur u het lekkerst slaapt. Veel waterbedslapers geven de voorkeur aan een temperatuur van 27°C, maar welke temperatuur voor u het fijnst is, is erg persoonlijk. Heeft u het snel warm of juist koud? Dan kunt u de temperatuur een graadje lager of hoger instellen. Lees in dit artikel meer over de 'ideale' temperatuur voor uw waterbed.

De temperatuur van uw waterbed stelt u eenvoudig in met behulp van de thermostaat. Met een analoge thermostaat (een draaiknop) kunt u de temperatuur wat minder precies instellen dan met een digitale. Veel mensen zetten in de zomer de temperatuur wat lager, zodat het in het waterbed lekker fris blijft. In de winter is het vaak andersom: dan kan het juist fijn zijn de temperatuur wat hoger in te stellen.

Ons advies: experimenteer eens een paar nachten. Zo komt u er vanzelf achter welke temperatuur het beste bij u past. Hierbij is het handig om te weten dat de temperatuur in een uur ongeveer 1°C stijgt. Het kan dus even duren voordat uw waterbed op temperatuur is als u het bed voor het eerst afstelt.

Tot slot: zet de verwarming van uw waterbed nooit uit, ook niet tijdens een bloedhete zomernacht. Zonder verwarming zal een waterbed namelijk te koud aanvoelen om lekker ontspannen in te slapen en zal uw lichaam 's nachts harder moeten werken om warm te blijven.

Hulp of advies nodig?

Wilt u na het lezen van dit artikel meer informatie over waterbedden of wilt u persoonlijk advies over het afstellen van uw waterbed? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag!

U kunt ook gebruikmaken van onze waterbedden montageservice om een professionele monteur uw waterbed te laten afstellen op uw wensen.

4 gedachten over “Uw waterbed goed vullen & afstellen”

 • Beste,
  Laatst 2 flesjes anti alg besteld voor in onze afzonderlijke watermatrassen welke bijna 4j oud.
  Gelijk de matrassen bijgevuld maar bleek te vol, want de matrassen stonden bol en boven de schuimrand uit. De volgende dag direct de matrassen wat leeg gezogen tot ongeveer 1 cm onder de rand maar helaas houden we tot op heden erge rugklachten in de onderrug aan over. Dit is overigens al weken/maanden.
  Kan het zijn dat de matrassen nog verder leeg moeten tot ongeveer 2 cm onder de rand?

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 30 oktober 2019 om 10:37

   Beste Bakker,

   Ja u kunt best nog wat water uit het watermatras halen maar de ligging kan al veranderen door er een liter uit te halen. Mijn advies zou zijn door een beetje te variëren met water in en uit het watermatras om zo de juiste ligging voor u te vinden. Als u nu namelijk tot 2 cm onder de schuimrand water is de kans aanwezig dat de ligging dan weer anders is.
   hopende u vraag te hebben beantwoord. Mocht u er niet uitkomen of nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.30 uur.

   Met vriendelijke groet,

   Waterbed Kampioen.

   Reageren
 • Karin Habraken 1 september 2019 om 16:24

  Goedemiddag,

  Wij hebben gisteren ons waterbed naar een andere kamer verhuisd en weer opgezet maar er zit nu een bult in het midden en als je op de zijkant gaat zitten dan zak je op de grond. Het lijkt ook of de binnenlaag zich niet meer verdeeld.

  Kunnen jullie mij misschien vertellen hoe dit komt en wat ik eraan kan doen?

  Mvg, Karin Habraken

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 2 september 2019 om 10:14

   Goedemorgen Karin,
   Dat is vervelend om te horen. Het beste kunt u even tussen 09:00 en 17:30 op werkdagen naar onze klantenservice bellen. Dan kunt u dit bespreken met onze waterbedadviseurs, zo wordt u direct geholpen. Met vriendelijke groet, Maarten van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen