Uw waterbed goed vullen & afstellen

Een waterbed: het ultieme comfort! Om dit zo te houden, is het noodzakelijk dat uw waterbed goed is afgesteld. Het kan uiteraard voorkomen dat u ongemak ervaart die voort komen uit een verkeerd gevuld waterbed. Of het terugvinden van uw gewende comfort na het verhuizen.

Hier leest u hoe u dit afstellen doet en wat hierbij de aandachtspunten zijn.

Inhoud:

Wanneer is mijn waterbed goed gevuld?

Wij adviseren uw matras altijd te vullen tot ongeveer 2 cm onder de bovenrand van de schuimrand of ledikant. Zo voorkomt u dat de matras boven de rand uitkomt wanneer u erop ligt en er druk op de matras komt boven de schuimranden.

Het belangrijkste van een goede vulgraad is dat u in een natuurlijke houding ligt waarbij de rug en nek goed horizontaal liggen en gelijkmatig ondersteund worden.

Als u twijfelt of uw waterbed goed gevuld is kan dat betekenen dat u klachten ervaart. Wij helpen u graag om uw waterbed beter af te stellen.

Lees ook: Wat is de beste slaaphouding?

Wanneer is mijn waterbed te vol?

Wanneer uw waterbed echt te vol is, zult u zien dat deze bol staat. Dit is nooit goed en een duidelijk teken dat u water uit de matras moet pompen.

Bij een te vol waterbed kunnen uw heupen of schouders niet goed wegzakken in het matras. Hierdoor kunnen uw heupen hoger komen te liggen dan uw nek, waardoor er spanning op de wervels komt te staan.

waterbed te vol

Vraag uw partner om te kijken naar de lijn van uw wervelkolom en haal in kleine stappen steeds wat water uit de matras tot u goed horizontaal ligt.

Indien uw houding goed is is maar de matras nog steeds te hard vindt, dan kunt u ook overwegen om een wat dikkere matrastijk te nemen voor meer comfort.

In dit blog over het leegmaken van uw waterbed vertellen wij hoe u het beste water uit uw waterbed kunt pompen.

Wanneer is mijn waterbed te zacht?

Wanneer er te weinig water in uw matras zit zakt u juist te ver weg in het matras waardoor u in een kuil komt te liggen en er ook weer extra spanning op uw wervelkolom komt.

waterbed te zacht

Vul het waterbed stapsgewijs tot u goed horizontaal ligt. U zult merken dat u direct veel comfortabeler ligt.

Als u horizontaal ligt maar nog steeds last van uw nek heeft, dan kan uw kussen de boosdoener zijn. In dat geval kan het helpen een iets dunner kussen te kiezen.

Bijvullen: In dit stappenplan voor het (bij)vullen van uw waterbed staat hoe u dit moet doen.

Wanneer moet ik mijn waterbed bijvullen?

U hoeft het waterbed alleen bij te vullen als u een wat steviger matras wilt. Want normaal gesproken hoort de hardheid van uw matras niet uit zichzelf te veranderen. Gebeurt dit wel? Dan moet u bedacht zijn op een lek(je) in uw waterbed. Dit gebeurt zelden maar kan heel soms voorkomen. In dit artikel over het opsporen en (laten) repareren van een lek leest u wat u dan kunt doen.

Het bijvullen van de speciale conditioner doet u elk halfjaar. Zo gaat u bacterie- en geurvorming tegen en blijft het water in uw matras in optimale conditie. Met het toevoegen van conditioner  Bent u op zoek naar meer onderhoudstips? Die geven wij u in dit artikel over het onderhoud van uw waterbed.

Wanneer moet ik mijn waterbed ontluchten?

Heeft u het waterbed net in huis of hoort u een klotsend geluid? Dan moet u het waterbed ontluchten. Met een speciale ontluchtingspomp haalt u de overtollige lucht uit het waterbed. En dat is nodig, want luchtbellen in uw bed maken slapen een stuk minder comfortabel, al was het maar omdat het klotsende geluid u uit uw slaap kan houden. Wilt u precies weten hoe dit moet?

Lees dan dit blog over het ontluchten van uw waterbed.

waterbed ontluchten

Temperatuur instellen

Het instellen van de juiste temperatuur van uw waterbed is vrij eenvoudig. Alleen soms duurt het een tijdje voordat u weet bij welke temperatuur u het lekkerst slaapt. Meestal is een temperatuur van 27°C het fijnst. Maar natuurlijk hangt dit af van uw eigen smaak. Heeft u het snel warm of juist koud? Dan kunt u de temperatuur een graadje lager of hoger instellen.

Dit kan eenvoudig met de thermostaat van uw waterbed. Met een analoge thermostaat (een draaiknop) kunt u de temperatuur wat minder precies instellen dan met een digitale. Veel mensen zetten in de zomer de temperatuur wat lager, zodat het in het waterbed lekker fris blijft. In de winter is het vaak andersom: dan kan het juist fijn zijn om de temperatuur wat hoger in te stellen.

Ons advies: experimenteer eens een paar nachten. Zo komt u er vanzelf achter welke temperatuur het beste bij u past. Hierbij is het handig om te weten dat de temperatuur in een uur ongeveer 1°C stijgt, dus het kan even duren voordat uw waterbed op temperatuur is als u het bed voor het eerst afstelt.

Tot slot: zet de verwarming van uw waterbed nooit uit, ook niet tijdens een bloedhete zomernacht. Zonder verwarming zal een waterbed namelijk te koud aanvoelen om lekker ontspannen in te slapen en zal uw lichaam harder blijven werken in de nacht om warm te blijven.

Hulp of advies nodig?

Wilt u na het lezen van dit artikel nog meer informatie over waterbedden of wilt u een persoonlijk advies over het afstellen van uw waterbed? Neemt u dan vandaag nog contact met ons op en wij helpen u graag!

U kunt ook gebruik maken van onze waterbedden service dienst om een professionele monteur uw waterbed te laten afstellen op uw wensen.

Geef een reactie