Zo kiest u het geschikte waterbed

Een waterbed is minder bekend bij velen, omdat waterbedden alleen bij specialistische beddenwinkels te koop zijn. Waar het internet vol staat met informatie over de zin en onzin van matrassen, wordt vaak het waterbed onterecht buiten beschouwing gelaten.

Een goed afgesteld waterbed is voor duizenden waterslapers de enige echte winnaar onder de matrassen. In dit artikel helpen wij u een beter geïnformeerde matraskeuze te maken en nemen we u mee door de opties die een waterbed u biedt.


 

Afwegingen bij het kiezen van een waterbed

 

Waarom een waterbed?
Het juiste formaat kiezen
Mono of duo watermatras
Materiaal watermatras
Stabilisatiekeuze
Verwarmingselement kiezen
De matrastijk
Uiterlijk van uw bed
Installatie & montage
Onderhouden van een waterbed


 

1. Waarom een waterbed kiezen?

Een matraskeuze is altijd persoonlijk. Afhankelijk van uw lichaamseigenschappen, slaaphouding en persoonlijke voorkeuren. Ook spelen evt. rug- of spierklachten een belangrijke rol bij uw matraskeuze. Standaard One-size-fits-all matrassen bestaan niet. Ondanks wat de hippe reclames en partijdige matrassentesten u willen doen geloven.

Een waterbed is het tegenovergestelde dankzij de variabele instelbaarheid en ruime keuze aan opties. Een waterbed biedt:

 • Goede gelijkmatige ondersteuning voor een natuurlijke slaaphouding;
 • Drukverdeling op gevoelige plekken voorkomt pijnlijke drukpunten op spieren;
 • Extra hygiëne doordat er geen vuil en stof in de matras kan trekken (anti-allergeen);
 • Instelbare hardheid en temperatuur.

Veel bezwaren tegen waterbedden zoals dat een waterbed eindeloos beweegt of zeer veel energie kost,  zijn gebaseerd op informatie uit de jaren 90 toen waterbedden in opkomst waren. Ondertussen zijn waterbedden en gebruikte technieken net als andere matrassen steeds verder ontwikkeld en verbeterd. (Hierover verderop in dit artikel meer.)

Lees meer over de voor- en nadelen van matrassen en waterbedden:

 


 

2. Het juiste formaat watermatras kiezen

Moderne softside waterbedden beschikken over een schuin aflopende schuimrand rondom van 7 cm dik. Dit bevordert het comfortabel in- en uit bed stappen.

Houd er bij het uitkiezen van uw gewenste formaat rekening mee dat het daadwerkelijke slaapoppervlak hierdoor iets kleiner is.

Buitenmaten waterbed Werkelijk slaapoppervlak
100/200 86/186
140/200 126/186
160/200 146/186
180/200 166/186
180/210 166/196
180/220 166/206
200/200 186/186
200/220 186/206

De keuze voor de breedte is persoonlijk, maar qua lengte is het belangrijk dat u uitgaat van de langste persoon. Wij adviseren daarin:

 • Bent u of uw partner niet langer dan 180 cm? Kies voor een waterbed met een lengte van 200 cm.
 • Bent u of uw partner tussen de 180 en 190 cm? Kies voor een waterbed met een lengte van 210 cm.
 • Bent u of uw partner tussen de 190 en 200 cm? Kies voor een waterbed met een lengte van 220 cm.

Door een lang genoeg bed te kiezen voorkomt u dat uw hoofd of voeten niet geheel gelijkmatig ondersteund worden.


 

3. Mono of duo watermatras?

De watermatras kan bestaan uit 1 of 2 compartimenten. Een duo watermatras bestaat uit twee losse watermatrassen en wordt in het midden verdeeld met een thermische scheidingswand. Een duo matras heeft meerdere voordelen:

 • Keuze in stabilisatie per kant voor de gewenste hoeveelheid beweging;
 • Elke zijde kan gevuld worden tot de optimale vulgraad voor ondersteuning van uw lichaamsbouw;
 • De temperatuur kan per kant persoonlijk worden ingesteld;
 • Geen last van beweging van uw partner door de scheidingswand.

Voor een tweepersoons waterbed adviseren wij over het algemeen een duo matras. Indien u en uw partner meer dan 15 kg verschillen in gewicht is het eigenlijk een must. Wel is het nodig een extra verwarmingselement aan te schaffen voor een duo systeem.

mono of duo waterbed


 

4. Materiaal watermatras

Watermatrassen worden gemaakt van CE vinyl of duurzaam Mesamoll 2 vinyl. Beide zijn zeer stevig en beschikken over verstevigde lasnaden welke zijn verplaatst naar de onderkant van de matras waar de minste druk wordt uitgeoefend.

Het voordeel van Mesamoll 2 vinyl is dat er 20% dikker vinyl wordt gebruikt dat elastischer is en langer soepel blijft. Hiermee wordt de kans op uitdroging en scheuren kleiner en gaat de matras langer mee. Een matras van Mesamoll 2 heeft 10 jaar garantie.

Rondom de watermatras zit ook altijd een veiligheidsvoering van Mesamoll 2 vinyl. Deze voorkomt in geval van een lek dat er water buiten het bed kan lekken.

Het vinyl dient om de paar maanden te worden gereinigd net als dat u een standaard matras moet luchten. De matras kan worden schoongemaakt met vinylreiniger om opgehoopte zoutresten en bacteriën te verwijderen. Hiermee blijft het vinyl en hygiëne in optimale conditie.


 

5. Een stabilisatiegraad kiezen voor uw watermatras

Het beeld dat een waterbed eindeloos beweegt is verleden tijd sinds de komst van gestabiliseerde waterbedden. In de matras zijn fibermatten bevestigd die de beweging van het water beperken. Hoe hoger de stabilisatie en het aantal fibermatten in de matras, hoe minder bewegingstijd van het water.

Met een duo watermatras kunt u per kant een stabilisatie kiezen afgestemd op uw persoonlijke behoeften.

Watermatrassen zijn beschikbaar in 5 stabilisaties.

Type Stabilisatie Bewegings-
tijd
Lenden-
steun
F0 - 0% geen stabilisatie 5-8 sec. Nee
F6 - 60% lichte stabilisatie 2-4 sec. Nee
F8 - 80% middel stabilisatie 1-2 sec. Nee
F10 - 100% zware stabilisatie 0-1 sec. Ja
F12 - 120% extra zware stabilisatie 0 sec. Ja

De fibermatten doen geen afbreuk aan de conformiteit van het waterbed. Ook heeft de stabilisatiegraad geen invloed op de hardheid van de matras. De hardheid is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid water in de matras.

100% en 120% stabilisatie wordt aangeboden in combinatie met een extra lendensteun. De lendensteun biedt extra ondersteuning die er voor zorgt dat de onderrug en heupen niet te ver in het matras kunnen zakken. Dit is aanbevolen voor wie last heeft van rugklachten of op de buik slaapt.

Het is persoonlijk of u deining als prettig ervaart. Ongestabiliseerde waterbedden worden met name nog verkocht aan mensen die dit altijd al hebben gehad. De meeste mensen kiezen voor 80% of hoger.

Lees meer over stabilisatie van waterbedden:

 


 

6. Een verwarmingselement kiezen

Een van de grootste voordelen van een waterbed is de instelbare temperatuur. Elk waterbed beschikt over één (mono watermatras) of twee (duo watermatras) verwarmingselementen met een thermostaat.

Verwarmingselementen werken op 230V. De techniek en het rendement van de huidige generatie verwarmingselementen is er de laatste jaren steeds verder op vooruit gegaan. De stroomkosten worden hiermee steeds verder terug gedrongen.

Bij uw verwarmingselement heeft u de keuze uit twee typen:

 1. Carbon verwarmingsmatten
 2. Keramische verwarmingselementen

De Carbon verwarmingen zijn de nieuwste generatie verwarmingen. Deze kosten iets meer, maar hebben het hoogste rendement. De matten geven over een groter oppervlak warmte af en zijn beter geïsoleerd waardoor er minder warmte naar onderen verloren gaat.  Hiermee vallen uw maandelijkse kosten tot wel 35% lager uit.

Met behulp van de thermostaat en ingebouwde sensoren schakelt de verwarming alleen aan om het water op temperatuur te houden.

Meer informatie over verwarmingselementen en het instellen van de juiste temperatuur vindt u in deze artikelen.

 


 

7. De matrastijk

Om de watermatras zit een matrastijk. De tijk zorgt ervoor dat u op een comfortabele zachte bovenlaag ligt. De tijk zorgt voor de vochtregulatie en ventilatie van de matras.

De bovenlaag van de tijk kan worden afgeritst en gewassen worden. En wanneer deze aan vervanging toe is, kunt u eenvoudig een nieuwe boventijk bestellen ipv. alles te hoeven vervangen. Een groot voordeel ten opzichte van standaard matrassen en toppers.

Tijken zijn beschikbaar in twee varianten:

 • Standaard softside waterbed tijk
 • Split softside waterbed tijk

De split tijk is gemaakt voor luxe softside waterbedden met een split rand. Dit houdt in dat het beddengoed gemakkelijk in de rand kan worden ingestopt met opmaken ipv. onder de matras. De tijk gaat dan ook niet in zijn geheel onder de matras door, maar zit eveneens ingestopt in de split rand.

Een split softside waterbed met bijbehorende split tijk heeft als bijkomend voordeel dat u niet de matras volledig hoeft te legen om de tijk te vervangen als het moment daar is.

Verder kunt u kiezen voor een basis tijk of een luxere uitvoering met extra comfort en een langere levensduur.

Lees meer over waterbed tijken:

 


 

8. Uiterlijk van uw waterbed

Uw keuze voor een waterbed zal zich niet laten bepalen door hoe het bed eruit ziet, maar de kwaliteit van de nachtrust waar u naar op zoek bent. Maar uiteraard wil het oog ook wat.

Waterbedden zijn beschikbaar in vijf varianten:

1. Basic vrijstaand waterbed

Bij een basic waterbed ligt de watermatras op een houten bodem met daarin gewichtsverdelers. In de bodem kunt u optioneel ook kiezen voor opberglades. De bodem kleur kunt u zelf kiezen. Het bed kan naar wens worden uitgebreid met een hoofdbord en evt. nachtkastjes.

Ga naar: Waterbed Basic

2. Inbouw waterbed

Een inbouw waterbed is bedoeld om te plaatsen in een eigen ombouw of ledikant. De bodem van een inbouw waterbed is iets hoger. Hierdoor steekt de bovenste split schuimrand net boven het ledikant uit zodat u gemakkelijk het het bed op kunt maken. Het aanzicht kunt u daarnaast helemaal zelf naar smaak maken of uw oude ledikant behouden indien deze de juiste hoogte heeft.

Ga naar: Waterbed Inbouw

3. Luxe waterbed

Een luxe waterbed is een softside bed met splitranden dat is uitgevoerd met stoffering rondom. De splitranden (ook wel instopstrook genoemd) zorgen ervoor dat u makkelijk uw waterbed kunt opmaken. U kunt de lakens, hoeslaken en dekbed eenvoudig in deze rand stoppen. Hierdoor hoeft u namelijk het watermatras niet op te tillen. Snel en eenvoudig uw bed opmaken dankzij de splitrand uitvoering.

Ga naar: Waterbed Luxe

4. Pro waterbed

Onze Pro waterbedcollectie typeert zich door de stoffering. Een Pro waterbed is namelijk beschikbaar in 14 kleuren. Daarbij heeft u de keuze tussen een lederlook stof of een linnenlook. De onderkant is gestoffeerd en u kunt een nachttafel set en een hoofdeinde in bijpassende kleur meebestellen. Uw waterbed met de keuze uit 14 kleuren bijpassend in de stijl van uw slaapkamer.

Ga naar: Waterbed Basic Pro

5. Boxspring look waterbed

Een boxspring is één van de meest gekozen ledikanten. Bij een boxspring look waterbed is de bodem verstevigd en op poten geplaatst waarbij het onderstel even breed is als de matras. Hierdoor oogt het bed meer als één geheel en is deze op het oog niet meer te onderscheiden van een standaard bed. De boxspring bodem is bekleed met stof of leder in een kleur naar keuze.

Ga naar: Waterbed Basic Box Pro


 

9. Installatie & montage

Het monteren van een waterbed is prima zelf te doen. Toegegeven, het vergt wat meer handelingen dan een kant en klaar matras neerleggen. Bij het installeren van een waterbed zult u de watermatras moeten vullen met de daarvoor benodigde accessoires als een vulslangenset en een waterbedpomp.

Wanneer het waterbed eenmaal gevuld is moet het waterbed ontlucht worden om klotsen te voorkomen en in sommige gevallen nog wat bijgesteld worden qua vulgraad om de juiste hardheid te vinden.

Wanneer u hier tegenop ziet, kunt u er ook voor kiezen om het waterbed te laten plaatsen door ervaren monteurs zodat u nergens omkijken naar heeft en het bed direct naar wens wordt afgesteld.

Voor het zelf installeren en afstellen van het bed bieden wij uitgebreide producthandleidingen en stappenplannen. Deze vindt u hier:

 


 

10. Onderhouden van een waterbed

Om een waterbed in optimale conditie te houden is het advies om deze minimaal 2x per jaar te onderhouden. Hierbij reinigt u de watermatras en vult u het water aan met zogenaamde waterbed conditioner tegen algen- en bacterievorming.

Het water bijvullen is in principe niet nodig tenzij u zelf behoefte heeft aan een hardere matras.

De tijk kunt u het beste eens per kwartaal wassen om deze lekker fris te houden.

Het kan voorkomen dat een watermatras lek raakt bij slecht onderhoud of wanneer door scherpe voorwerpen. In dat geval kunt u zelf het lek plakken zolang dit niet op een naad zit.

Bekijk alle tips voor het beste onderhoud van uw waterbed:

 


 

Overstappen op een waterbed?

De stap maken van een standaard matras naar een waterbed is spannend, maar niet anders dan welk ander type matras u aanschaft. Het is tenslotte altijd afwachten of uw nieuwe matras aan de verwachtingen voldoet.

Bij een waterbed geldt dat de meeste mensen eerst eens willen ervaren hoe het ligt. U kunt een waterbed uitproberen in een winkel om een beter gevoel te krijgen bij het slapen op water en verschillende stabilisaties.

Even proef liggen op een waterbed is helaas nooit voldoende om echt goed te bepalen of uw nachtrust verbetert en evt. klachten afnemen ten opzichte van uw huidige matras.

Voor een beter beeld kan het helpen om een paar nachten op een waterbed te slapen. Dit kan bijv. in een hotelkamer met een waterbed tijdens een weekendje weg.

Wat als mijn waterbed niet bevalt?

Gelukkig bieden de meeste aanbieders van waterbedden ook een proefperiode aan van enkele maanden waarin u echt goed kunt bepalen of het waterbed voor u de betere keuze is.

Bevalt het waterbed niet of ervaart u klachten? Dan kunt u tot 90 dagen het bed retourneren en het aankoopbedrag terugkrijgen.

Advies nodig?

Heeft u na het lezen van onze keuzehulp nog vragen? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers helpen u graag met persoonlijk advies op maat.

Bekijk alle waterbedden bij Waterbed Kampioen

6 gedachten over “Zo kiest u het geschikte waterbed”

 • c van Oirschot 1 november 2018 om 18:30

  Zijn er waterbedden die verstelbaar zijn aan de boven en achterzijde

  Reageren
  • Beste heer/mevrouw,

   Wij leveren geen verstelbare waterbedden. Bij het bewegen van het waterbed kunnen de stabilisatiematten verschuiven en zakt het water naar beneden; dit is niet bevorderlijk voor het watermatras en het vinyl.

   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als u nog vragen heeft, horen we dat graag.

   Met vriendelijke groet, Ronald van Waterbed Kampioen.

   Reageren
 • Elly kraanen 13 Juni 2018 om 11:45

  Hallo mevrouw/meneer,
  Mijn vraag is hoe hoog zijn u waterbedden en dan bedoel ik natuurlijk met in en uitstappen.

  Met vriendelijke groet,
  Elly Kraanen

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 13 Juni 2018 om 18:37

   Beste Elly Kraanen,

   Bedankt voor uw bericht.
   Wij bieden 2 mogelijkheden die u kunt kiezen in de waterbed configurator.
   U kunt kiezen voor een bedhoogte van 50 of 55 centimeter.

   Mocht u nog vragen hebben horen wij dat graag.

   Reageren
 • Jacques van Loon 4 Juni 2018 om 02:45

  §Ik heb nu 2 Matrassen van 900x2000 en heb daar een ledikant dat bij de hele slaapkamer past,
  onder de matrassen zitten 2 stuks 3 motterige verstelmotors zodat hey hoofdeinde en voeteneinde omhoog gezet kan worden.
  Is dat ook mogelijk om te gebruiken bij de Duo watermatrassen met 100% gestabiliseerd et onderdeel is van staal met hout.
  Graag uw reactie

  Reageren
  • De Waterbed Kampioen 4 Juni 2018 om 15:24

   Beste Jacques van Loon,

   Bedankt voor uw bericht.

   Helaas is het niet mogelijk om onze duo watermatrassen te gebruiken voor uw verstelbare bed.
   Dit heeft te maken met dat de stabilisatie is ons waterbed hier niet voor gemaakt zijn.

   Mocht u verder nog vragen hebben omtrent het waterbed, dan horen wij dat graag.

   Reageren
Geef een reactie