Hardside waterbed vs softside waterbed

U bent op zoek naar een nieuw bed of uw oude matras is aan vervanging toe? Tijdens uw zoektocht ontdekt u dat een waterbed misschien wel wat voor u is. Maar u weet nog niet goed of u nu moet kiezen voor een hardside- of softside waterbed. Hier vertellen wij u wat de verschillen zijn tussen een hardside waterbed en een softside waterbed.

Inhoud:

 

De geschiedenis van het waterbed

Eerst een klein stukje geschiedenis. In de negentiende eeuw is het eerste moderne waterbed ontwikkeld om te kijken of dit het ontstaan van doorligplekken bij ziekenhuis- en revalidatiepatiënten kon verminderen of misschien zelfs voorkomen. En dat bleek een succes. Het hardside waterbed van nu lijkt nog het meest op het waterbed van toen. Hieronder leggen wij uit wat een hardside waterbed precies is.

Het hardside waterbed

Het hardside waterbed is dus eigenlijk het originele waterbed: een waterzak die in vorm en op zijn plaats gehouden wordt door meestal een houten ledikant. Dit verklaart waarom het een ‘hardside’ waterbed heet. De ‘harde zijkanten’ verwijzen naar het ledikant of de omranding van hout. De naam ‘hardside’ zegt dus niets over de hardheid of stevigheid van het waterbed zelf.

Het hardside waterbed is tegenwoordig erg ouderwets en wordt bijna niet meer verkocht, omdat het softside waterbed simpelweg veel meer comfort en voordelen biedt.
waterbed hardside

Het softside waterbed

Een softside waterbed is eigenlijk een doorontwikkeld waterbed. Softside waterbedden deden hun intreden eind jaren 80 en wonnen al snel in populairiteit. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de zijkanten van een softside waterbed zacht. Een softside waterbed is een watermatras (of waterzak) omhuld met een flinke laag stevig, maar zacht polyetherschuim. Dat is dan ook meteen hét verschil tussen een softside- en een hardside waterbed.

Deze zachte schuimrand maakt het in- en uitstappen comfortabeler en zorgt voor extra isolatie waardoor het waterbed minder stroom verbruikt. Daarbij zijn er ook luxere softside splitschuimranden waar u gemakkelijk het beddengoed in de rand kunt instoppen ipv. onder de matras. Softside waterbedden zijn er in diverse varianten van simpel tot complete boxspring look waarbij het nauwelijks meer te onderscheiden is van een standaard bed.
waterbed softside
Welke verschillen zijn er nog meer?

De verschillen: een overzicht

  • Een hardside waterbed is een waterzak in een houten ledikant en heeft dus harde zijkanten, terwijl een softside waterbed een waterzak is in een stevige, maar zachte kuip van polyetherschuim. Het kan ook een omhulsel zijn dat bestaat uit platen en balken van polyetherschuim, een volledige kuip is niet noodzakelijk. Een softside waterbed heeft dus zachte zijkanten;
  • Een softside waterbed ligt op een gewicht verdelende bodem i.p.v. in een ledikant. Bij een hardside waterbed heeft u altijd een ledikant nodig;
  • Wanneer u kiest voor een watermatras met een hogere stabilisatie gaat omdraaien gemakkelijker. Bij een softside waterbed is in- en uit bed stappen ook nog eens veel gemakkelijker dan bij een hardside waterbed, omdat er een zachte rand om het matras zit. Je hoeft dus niet over een harde, houten rand heen;
  • Een softside waterbed is minder zwaar dan een ‘traditioneel’ hardside waterbed en bevat minder water;
  • Omdat een hardside waterbed meer water bevat en minder isoleert, is het stroomverbruik hoger om het bed op temperatuur te houden.
  • Het opmaken van een hardside waterbed is een stuk lastiger. Het beddengoed moet helemaal om de watermatras in het ledikant worden gestopt. Luxere softside waterbedden beschikken over een zogenaamde split schuimrand. Hiermee stopt u gemakkelijk het beddengoed tussen de rand ipv. onder de matras;
  • De matrastijk van een softside watermatras gaat helemaal om de matras zodat die altijd goed blijft zitten. Bij een hardside waterbed is dit niet het geval en zit de tijk los ingestopt tussen matras en ledikant samen met het beddengoed.

U ziet het, er zijn best wat verschillen tussen een softside en hardside waterbed. Voor de vertrouwde hardside waterbedslaper die eigenlijk niet anders kent, is het toch te adviseren eens goed te vergelijken en misschien toch een moderner softside waterbed met alle voordelen van dien te kopen.

Voor nieuwe waterslapers is er eigenlijk geen reden om voor een hardside bed te kiezen (als u ze al kunt vinden).

Waarom kiest iedereen voor een softside waterbed?

Veel waterbedwinkels leveren alleen nog watermatrassen voor een hardside waterbed ter vervanging voor wie een hardside ledikant heeft, maar complete hardside waterbedden worden bijna niet meer verkocht. Dit geldt ook voor de Waterbed Kampioen. Bij aanschaf van een nieuw waterbed kiezen dan ook alle klanten voor een softside waterbed. Vanwege het hogere comfort en duurzaamheid is dit een logische keuze.

Maar waarom zie ik dan overal hardside staan?

Voor de mensen die nu een hardside waterbed hebben en deze willen behouden zijn er speciale watermatrassen die alleen geschikt zijn voor een hardside waterbed. Deze hardside watermatrassen zijn wel overal te koop. Alleen niet in combinatie met een geheel bed. De bestaande hardside waterbedden gaan al een aantal tientallen jaren mee. Daarom kiezen de meeste waterbedslapers voor een compleet nieuw softside waterbed.

Ons advies luidt dan ook: neemt u rustig de tijd om uit te zoeken wat het beste bij u past. Daar heeft u alleen maar profijt van!

Hulp of advies nodig?

Wilt u meer informatie over waterbedden of een persoonlijk advies waarin wij samen met u stilstaan bij de wensen die u heeft? Stel uw vraag in de reacties of neem contact met ons op. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!

Geef een reactie