Huisstofmijtallergie: Standaard matras vs waterbed?

Niezen, branderige ogen, een loopneus en soms moeite met ademhalen. De huisstofmijt kan voor veel ongemakken zorgen als u last heeft van huisstofmijtallergie of astma. En juist in bed en in de slaapkamer kunt u hier veel last van hebben, want in en om uw bed verzamelt stof zich makkelijk. In dit artikel leest u wat u kunt doen bij een huisstofmijtallergie om uw bed en slaapkamer zo veel mogelijk vrij te houden van huisstofmijt.

Inhoud:

 1. Huisstofmijtallergie: wat is het?
 2. Wat is het beste matras bij een huisstofmijtallergie?
 3. Hoe kan een waterbed helpen tegen allergische reacties?

stofzuiger

Huisstofmijtallergie: wat is het?

Bij een huisstofmijtstofallergie reageert uw afweersysteem op het contact met uitwerpselen van de huisstofmijt. De huisstofmijt is een wit, spinachtige beestje zo klein dat u het met het blote oog niet kunt zien. De huisstofmijt leeft vooral van huidschilfers en de zoutkristallen uit transpiratievocht. De beestjes gedijen goed in een warme en vochtige atmosfeer, zoals een slecht ventilerend en vochtregulerend matras.

Wist u dat u per nacht meer dan een halve liter vocht kunt verliezen? Tel daarbij de productie van ongeveer een miljoen huidschilfers per dag op en u weet waarom de huisstofmijt juist in uw bed te vinden is. Soms wel met miljoenen tegelijk! Het is dus helemaal niet vreemd dat allergische reacties juist de kop opsteken als u lekker in bed gaat liggen.

Toch kunt u veel doen om de aanwezigheid van de huisstofmijt tot een minimum te beperken. Uw huis goed schoonhouden, vaak stofzuigen, poetsen met een natte doek, goed ventileren en uw beddengoed regelmatig verschonen en heet wassen. Het helpt allemaal. Zeker als u daarbij kiest voor een matras dat ondoordringbaar is voor die kleine, venijnige beestjes.

Astma patiënten zijn meestal ook zeer gevoelig voor huisstofmijt. Het nemen van maatregelen is daarom ook aan te raden als u enige vorm van astma heeft.

Wat is het beste matras bij een huisstofmijtallergie?

Welk matras kunt u het beste kiezen als u last heeft van allergieën? Natuurlijk bestaat er geen matras dat u van uw allergieën afhelpt. Maar met een goed matras kunt u de kans op allergische reacties wel aanzienlijk verkleinen. Of u nu kiest voor een koudschuim-, traagschuim-, pocketveren- of latexmatras, het gaat er uiteindelijk om dat het matras uw lichaam goed ondersteunt, zorgt voor optimale ontspanning en voorkomt dat allergische reacties optreden. Wij hebben de voor- en nadelen van een aantal verschillende matrassen voor u op een rijtje gezet.

Matrashoezen, dekbedden en hoofdkussens die speciaal ontwikkeld zijn om de huisstofmijt te weren, kunnen een prima oplossing zijn. Maar heeft u wel eens gedacht aan een waterbed? Dit is een uitstekende keuze als u last heeft van allergieën.

waterbed tegen allergieën

Hoe kan een waterbed helpen tegen allergische reacties?

De uitgangspunten van een waterbed zijn simpel: de juiste ondersteuning en veel comfort. Juist ook voor mensen met een huisstofmijtallergie of astma. Een kleine samenvatting:

  • Een waterbed is zeer hygiënisch: transpiratievocht, huidschilfers, stof en bacteriën kunnen het watermatras niet binnendringen. Als u de tijk van uw watermatras daarbij regelmatig op hoge temperatuur wast, heeft u nauwelijks nog last van huisstofmijt;
  • Extra zeker zijn? Dan kunt u kiezen voor een speciale hygiënische beschermingslaag. Deze ritst u eenvoudig tussen de tijk en het watermatras. Zo geeft u uw matras een extra beschermlaag en weet u zeker dat uw bed geen voedingsbodem wordt voor die vervelende huisstofmijt;
  • Eventuele restanten die toch door de bovenlaag heen dringen, zullen zich alsnog niet nestelen in het watermatras van vinyl. Het matras kunt u simpel afnemen met vinylreiniger wanneer u de tijk wast.

U ziet het: een waterbed kan helpen bij het verminderen van allergische reacties. Het aanschaffen van een extra hygiënische beschermingslaag kan, maar hoeft niet. De watermatras is namelijk ondoordringbaar: huidschilfers, bacteriën en transpiratievocht kunnen niet in het matras trekken.

Hulp of advies nodig?

Wilt u na het lezen van dit artikel nog meer informatie over waterbedden, het verschil tussen een waterbed en een boxspring of wilt u een persoonlijk advies over wat een waterbed voor u kan betekenen als u last heeft allergieën?

Neem vandaag nog contact met ons op of stel uw vraag in de reacties. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!

4 gedachten over “Huisstofmijtallergie: Standaard matras vs waterbed?”

 • Elselien martens 11 Augustus 2018 om 12:41

  Ja ik wil graag een tijk bestellen maar ik wil niet al het water eruit laten lopen ik moet het er gewoon over kunnen doen.

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 13 Augustus 2018 om 12:04

   Beste Elselien,

   Als u een tijk wilt die u als een hoes om uw watermatras kan doen kunt u kiezen voor het Softside Split Tijk model. Dit model is eenvoudig in zijn geheel te vervangen aangezien u de Softside split tijk helemaal om de volledige schuimrand heen trekt. U hoeft dus niet eerst het watermatras leeg te halen bij deze tijk. Voor uw situatie (anti-allergie) adviseren wij om de Luxe Clima Dubbeldoek matrastijk in de Softside Split variant te bestellen.

   Groeten, Christian van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Elselien Martens 2 Augustus 2018 om 00:22

  Een vraagje wat is een goede hoes voor over de zak van het waterbed?

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 3 Augustus 2018 om 14:23

   Beste Elselien Martens,

   Er vanuit gaande dat u een tijk wilt bestellen voor uw watermatras (en geen hoeslaken), raden wij aan om voor de Luxe Clima Dubbeldoek te gaan. Deze is het best vochtregulerend en is antibacterieel en antiallergisch, bovendien heeft deze een langere levensduur dan de badstoftijk.

   Met vriendelijke groet, Christian van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen