Snoezelen in een snoezel waterbed

Een watermatras neemt de vorm van het lichaam aan, waardoor het optimaal ondersteunt. De beweging van het water en de aangename temperatuur hebben een ontspannende werking. Dankzij deze eigenschappen worden waterbedden ook wel gebruikt als ‘snoezelbed’.

Wat is snoezelen?

Snoezelen is een rustgevende activiteit voor mensen met een verstandelijke beperking of voor mensen met dementie. Het is een manier van zorg waarbij de belangrijkste zintuigen worden geprikkeld, namelijk het gehoor, het zicht, de reuk, tast en smaak.

Op scholen, kinderdagverblijven en in instellingen waar mensen of kinderen met een beperking verblijven, zijn vaak speciale snoezelruimten ingericht. In deze ruimten wordt rekening gehouden met licht en geluid en zijn materialen aanwezig die de belangrijkste zintuigen prikkelen:

 • Horen: rustgevende geluiden en muziek, bijvoorbeeld piano en gitaar of een favoriet genre
 • Zien: bewegingen, kleuren en licht, bijvoorbeeld projecties, verlichting, lavalampen en spiegelbollen
 • Ruiken: wierook, bloemen of aromatherapie
 • Voelen: materialen en vormen, zoals speelgoeddieren, pittenzakjes of plankjes met verschillende vormen en materialen
 • Proeven: fruit, ijs of een smaak die herinnert aan vroeger

In een snoezelruimte waar rust en ontspanning centraal staat, is het waterbed een uitstekende basis. De zachtheid van het watermatras, de rustgevende beweging van het water en de aangename gevoelstemperatuur zorgen ervoor dat snoezelaars op een waterbed gemakkelijk ontspannen. Snoezelen heeft een positief effect op stemming en gedrag.

Snoezelen in een waterbed met een lage stabilisatie

Als een waterbed wordt gebruikt als snoezel waterbed, wordt vaak gekozen voor een watermatras met een lage stabilisatiegraad. Hoe hoger namelijk de stabilisatie, hoe meer ondersteuning het matras biedt. Bij een lage stabilisatie deint u meer en langer mee op de beweging van het water.

De hardheid van het matras wordt bepaald door de hoeveelheid water. Als er minder water in het matras zit, voelt deze zachter aan en maakt het hele lichaam op een aangename manier contact met het watermatras. Dankzij het verwarmingselement in het waterbed kunt u bovendien handmatig de temperatuur van het matras regelen en voelt deze altijd aangenaam aan. De beweging van het water en de warmte van het matras zorgen voor extra comfort en ontspanning.

Stabilisatiegraad Stabilisatie Bewegings-
tijd
Lenden-
steun
0%
Niet gestabiliseerd
geen stabilisatie 5-8 sec. Nee
60%
Licht
gestabiliseerd
lichte stabilisatie 2-4 sec. Nee
80%
Middel
gestabiliseerd
middel stabilisatie 1-2 sec. Nee
100%
Zwaar
gestabiliseerd
zware stabilisatie 0-1 sec. Ja
120%
Extra zwaar
gestabiliseerd
extra zware stabilisatie 0 sec. Ja

Een samenvatting van de voordelen van een waterbed als snoezelbed:

 • Een zacht en comfortabel matras
 • Het water heeft een ontspannend effect
 • Aangename gevoelstemperatuur
 • Hygiënisch en anti-allergisch watermatras
 • Gemakkelijk te reinigen

Ervaring van een klant met een snoezel waterbed

Onze klant Dominiek kocht een waterbed dat als snoezel waterbed wordt gebruikt in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte op school. Dominiek: “We werken met kinderen van 3 tot 12 jaar met een matige tot ernstige beperking. Ze genieten van de aangename temperatuur en in combinatie met een projectie op de muur, een waterzuil en ontspannende muziek worden alle zintuigen gestimuleerd.”

"Op een waterbed zonder stabilisatie komen de kinderen helemaal tot rust."

Thuis snoezelen

Ook thuis kunt u een snoezelruimte creëren. Het waterbed vormt de basis, en door rekening te houden met licht, geluid en eventuele attributen kunt u een passende snoezelruimte inrichten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende benodigdheden:

 • Een afspeellijst met rustgevende muziek
 • Gedimd licht in combinatie met een lavalamp, lichtgevende vormen of lichtsnoeren
 • Speelgoed in verschillende vormen en materialen
 • Geurstokjes

snoezel waterbed

U kunt een waterbed met een lage stabilisatie gebruiken als snoezel waterbed en om op te slapen. Een waterbed zonder stabilisatie wordt echter niet vaak aangeschaft om op te slapen, omdat de meeste mensen de voorkeur geven aan betere ondersteuning. Dit is uiteraard persoonlijk, dus we adviseren u hier van tevoren voldoende advies over in te winnen.

Vind het geschikte snoezel waterbed in onze showroom

In onze showroom bent u zeven dagen per week welkom om onze waterbedden te bekijken en uw vragen te stellen aan onze waterbedexperts. Bent u van plan bij ons langs te komen? Geef dit dan telefonisch aan ons door, zodat een van onze experts voldoende tijd vrij kan maken om u uitgebreid over onze waterbedden te vertellen. Samen onderzoeken we welk waterbed het meest geschikt is als snoezel waterbed.

Bij Waterbed Kampioen krijgt u de kans uw nieuwe waterbed 90 dagen uit te proberen. Dit noemen we onze proefslaapperiode. Als u er binnen deze periode achterkomt dat het waterbed toch niet bevalt, kunt u deze alsnog retourneren.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen