Is uw waterbed lek? Dit kunt u er aan doen

waterbed lek vinden

Een waterbed is heerlijk, maar toch kan er in al die jaren wel eens een lek in het waterbed ontstaan. Wat nu? Hieronder leest u hoe u het lek in uw waterbed kunt vinden. Ook vertellen we of het slim is om tot een waterbedreparatie over te gaan.

Inhoud:

 1. Hoe ontstaat een waterbedlek?
 2. Het lek in uw waterbed vinden
 3. Het lek repareren
 4. Wanneer is een waterbed niet meer te plakken?

Hoe ontstaat een waterbedlek?

Een klein lekje in een waterbed kan ontstaan door vuil of stof dat tussen de schuim- of bedrand en het watermatras drukt. Door de druk van het water en het schuren van het vuil tegen het watermatras kan een klein lekje ontstaan waar het water uit drupt.

Het lek in uw waterbed vinden

Het lek vinden in een watermatras kan lastig zijn. Een watermatras kan nat zijn in de linker bovenhoek van het waterbed, maar het lekje kan in de rechter bovenhoek zitten. Het water in een waterbed zal immers altijd naar het laagste punt van het bed gaan. Als de vloer van uw slaapkamer een paar millimeter afloopt, kan dit al voorkomen.

Tip: Haal NIET het water uit het watermatras voordat u begint met het zoeken naar het lek.

Om het lek te vinden, maakt u eerst de bovenste 10 centimeter van het watermatras en de bedrand droog met schone handdoeken. Doe dit volledig rondom het watermatras. Doe dit vervolgens ook met de onderste 10 centimeter van het watermatras en ga weer volledig rond het waterbed. Hierna maakt u nog 1 ronde en maakt u het watermatras zo veel mogelijk aan de onderkant droog. Uiteraard kan dit nooit volledig droog gemaakt worden, maar probeer het zo veel mogelijk te drogen.

Waarschijnlijk heeft u tijdens één van deze rondes gezien dat het ergens op het watermatras sneller nat is geworden dan op andere punten van het watermatras. Hier zou het lekje moeten zitten. Maak deze plek nogmaals goed droog. Vervolgens zult u het lekje kunnen vinden.

waterbed reparatie

Waterbed reparatie

Als u het lekje hebt gevonden, zult u merken dat het waarschijnlijk een klein speldenprikje in het watermatras is. Wanneer dit het geval is, kunt u eenvoudig uw waterbed repareren. Het waterbed plakken kan met een reparatiesetje. Maak de plek goed droog. Breng een klein beetje lijm aan op het vinyl van het reparatiesetje en laat het een paar seconden drogen. Plak dit vervolgens op het lekje en druk het aan. Houd het even goed op de plek tot de lijm de kans heeft gekregen om te drogen.

waterbed reparatie

Bestel hier het waterbed reparatiesetje voor het repareren van uw waterbed.

Wanneer kunt u uw waterbed niet meer plakken?

Een watermatras heeft een (gemiddelde) leeftijd van ongeveer 10 jaar. Uiteraard zijn er uitschieters naar boven en naar beneden. Bij een oud watermatras raden we u aan het complete watermatras te vervangen. Bespaar uzelf een hoop moeite en ga verder met een nieuw watermatras (met onder andere nieuwe garanties).

Een lek op een vultuit of een lasnaad is helaas niet te repareren. Hier is het watermatras gelast en dit is dan ook het 'zwakke' punt van een watermatras. Een reparatie op een lasnaad of een vultuit is altijd een tijdelijke oplossing en het watermatras zal binnen een korte periode opnieuw gaan lekken.

Wij hopen dat dit artikel u heeft geholpen bij het repareren van uw waterbed. Kijk voor het aanschaffen van een reparatiesetje in onze webshop. Door onze razendsnelle levertijden kunt u het watermatras snel repareren en kunt u snel weer op het waterbed slapen.

Meer informatie over een lekkend waterbed

Wilt u weten hoe u lekken in uw waterbed in de toekomst kunt voorkomen? We geven u 7 onderhoudtips voor uw waterbed. Ook vertellen we u stap voor stap hoe u een lek in uw waterbed kunt repareren.

Toch een nieuw watermatras aanschaffen? Wij bieden watermatrassen aan die geschikt zijn voor ieder model en type waterbed.

4 gedachten over “Is uw waterbed lek? Dit kunt u er aan doen”

 • Geachte
  Juist lek ontdekt, weet niet waar,
  Er ligt al water in de bak
  Onze winkel vd waterbedden is 2dagen dicht
  Kan dat kwaad dat we dat zo 2dagen laten staan
  Matras is nog in garantie, we blijven er liever van
  Zullen er niet op slapen
  Alvast bedankt vr de info!
  Mvg
  Christel

  Reageren
  • De Waterbed Kampioen 20 september 2017 om 11:52

   Beste Christel,

   Bedankt voor uw berichtje. Wat vervelend dat u een lekkage heeft in uw watermatras en dat de winkel waar u het gekocht heeft niet bereikbaar is. Het kan geen kwaad om het waterbed even op deze manier te laten staan. Wel adviseren wij om het water (waar mogelijk) uit de veiligheidsvoering te halen zodat het niet in de tijk en schuimranden kan trekken.

   Indien u er niet uit komt met de winkel waar u het matras heeft gekocht, kunt u altijd contact met ons opnemen. Waterbed Kampioen kan u in 1 werkdag een nieuw watermatras toesturen welke in uw huidige waterbed past.

   Wij horen het graag van u als wij u verder kunnen helpen.

   Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Isolatie advies 5 september 2017 om 19:01

  Is het ook aan te raden om de vloer te isoleren tegen lekkage voordat je een waterbed aanschaft?
  Groet,
  Samantha

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 7 september 2017 om 12:57

   Beste Samantha,
   Bedankt voor het achterlaten van uw reactie. Het is bij gebruik van een waterbed niet nodig om de vloer nog extra te isoleren. Om het watermatras heen zit een veiligheidsvoering (lekbak). Mocht het onverhoopt voorkomen dat uw watermatras zou gaan lekken, dan wordt het water opgevangen in deze lekbak. Het water komt dan dus niet op uw slaapkamervloer.

   Hopende u hiermee voldoende te hebben ingelicht. Mocht u meer vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen