Kan mijn houten vloer een waterbed dragen?

U bent van plan een waterbed te kopen. Een waterbed is zwaar, dat weet iedereen. Een waterbed wordt namelijk gevuld met honderden liters waters. Dat zijn dus ook honderden kilo’s aan gewicht. U vraagt zich vast af: kan mijn houten vloer zo’n waterbed dragen? Ja, dat kan zeker!

In dit artikel vertellen wij u waarom u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.

Inhoud:

Hoe zwaar is een waterbed eigenlijk?

Het gewicht van een waterbed is afhankelijk van een aantal factoren. Het type waterbed en de afmeting van het waterbed zijn zeer bepalend voor de inhoud van het watermatras en dus ook voor het totale gewicht van een waterbed. Hoe groter uw waterbed, hoe meer liters water er in het watermatras gaan. En dus hoe zwaarder uw waterbed is.

Het exacte gewicht van een waterbed hangt dus af van het type en de afmetingen. Stel u koopt een bed van 200 bij 200 cm, daarin gaat ongeveer 648 liter water. Dat is 648 kg bovenop het gewicht van de bedbodem en ombouw.

Hardside en softside waterbed

Naast het aantal liters water is het gewicht van een watermatras afhankelijk van het type waterbed dat u koopt. Er is namelijk een verschil in inhoud tussen een softside en hardside waterbed.

Bij een hardside waterbed ligt het watermatras in een bedombouw met harde opstaande randen, vandaar de naam hardside waterbed. Bij een softside waterbed ligt het watermatras op de bedbodem en zijn de zijkanten van het watermatras gemaakt van een zacht hoogwaardig kunststof (dikke zachte rand van polyetherschuim).

Vanwege de dikke rand van polyetherschuim gaat er tot wel 200 liter minder water in het softside watermatras dan in een hardside watermatras. Een softside matras is daardoor dus lichter dan een hardside matras.

Vanwege de dikke rand van polyetherschuim gaat er tot wel 200 liter minder water in het softside watermatras dan in een hardside watermatras.

Het gewicht van een waterbed wordt verdeeld

Een gewicht van zo'n 600 kilo is niet niets. Om het gewicht gelijkmatig over de vloer te verdelen, wordt daarom gewerkt met gewichtsverdelers. Een  waterbed wordt aan de onderzijde gedragen door een stevige bodem rondom het volledige waterbed. De bodem is daarbij uitgerust met zes gewichtsverdelers. Dit betekent dat het totale gewicht van een waterbed over de volledige rand en zes steunpunten wordt verdeeld.

waterbed gewichtsverdelers

Kan een waterbed te zwaar zijn voor een vloer?

Een waterbed is dus behoorlijk zwaar: 600 tot 900 kilogram is geen uitzondering. Het is dus niet gek dat u zich afvraagt of uw vloer zo’n zwaar bed aan kan. Gelukkig hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.

Een waterbed mag dan wel heel zwaar zijn, maar het gewicht van het waterbed en de personen die er op liggen, wordt door de onderbouw en gewichtsverdelers keurig over de vloer verdeeld. Hierdoor is de uiteindelijke belasting van het gewicht op uw vloer zo ongeveer 150 kilo per vierkante meter. Dit kunt u vergelijken met twee personen die samen op een vierkante meter staan. Hierdoor vormt het gewicht van het waterbed geen enkel probleem voor iedere bovenverdieping.

Een luxere boxspring op poten kan zelfs meer druk per vierkante meter opleveren, omdat het gewicht volledig wordt geplaatst op enkele poten.

Hierdoor is de uiteindelijke belasting van het gewicht op uw vloer zo ongeveer 150 kilo per vierkante meter.

Tegenwoordig zijn er veel strengere bouweisen aan woningen gesteld dan 100 jaar geleden. Wanneer u in een oude woning woont en toch twijfelt, is het verstandig voor de zekerheid een constructeur te raadplegen. Deze constructeur kan het draagvermogen van de vloer in uw woning doorrekenen.

Kan een waterbed ook op een houten vloer staan?

Maar hoe zit het dan met huizen met houten vloeren? Zijn deze ook geschikt voor een waterbed? Ja. Een normale houten vloer kan het gewicht van een waterbed gemakkelijk dragen.

Het is wel wenselijk dat onder de houten vloer een betonnen ondervloer aanwezig is. Houten vloeren zijn gemiddeld genomen berekend op 150 tot 200 kg per vierkante meter en kunnen dus prima het gewicht van een waterbed dragen.

Het enige riskante van het plaatsen van een waterbed op een houten vloer is dat er een risico bestaat dat uw waterbed gaat lekken. Dit kan schadelijk zijn voor uw houten vloer, omdat hout reageert op water.

Om een lekkage aan uw waterbed te voorkomen, moet u de instructies die u heeft meegekregen goed opvolgen en uw waterbed goed onderhouden. Tevens raden wij u aan een waterbed veiligheidsvoering aan te schaffen, zodat het water bij een eventuele lekkage wordt opgevangen.

Waterbed in flat of appartement

Een waterbed kan dus ook gewoon in een appartement of flat worden geplaatst. De vloeren van flats en appartementen zijn altijd van beton. Oudere appartementen of portiekwoningen met een houten vloer kunnen ook prima tegen het verdeelde gewicht.

Dankzij de veiligheidsvoering is het risico op een lekkage zo groot dat de onderburen er last van zouden kunnen hebben eigenlijk nihil.

waterbed flat

Toch een waterbed!

Een waterbed kan dus ook gewoon in een appartement, flat of oudere woning worden geplaatst zonder risico voor schade aan de vloer door het gewicht.

In alle jaren dat wij werken in de waterbeddenbranche hebben wij nog nooit een verhaal gehoord van een bed dat door de vloer is gezakt.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust telefonisch contact op of laat hieronder een reactie achter.

6 gedachten over “Kan mijn houten vloer een waterbed dragen?”

 • Wij denken ook aan een waterbed maar wonen in een oud huis. Ik heb alle adviezen gelezen en het gaat er steeds beter uitzien. Nu hebben wij ook muurankers. Dat moet toch ook bijdragen aan een stevige ondergrond?

  Met vriendelijke groet,

  Zora teetenburg

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 20 Mei 2019 om 10:53

   Beste Zora,

   Bedankt voor uw reactie op onze blog. Over de invloed van muurankers op de stevigheid van de ondergrond durven wij geen uitspraken te doen, maar in deze blog vindt u veel informatie over de vraag of een (houten) ondervloer het gewicht van een waterbed kan dragen.

   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Ik denk dat je de kracht van een houten vloer niet moet onderschatten. Een bed van 200 bij 200 cm is dan wel een enorm gewicht, maar dat gewicht is ook verspreid over een groot gebied. 700 kilo zou een kamer wel moeten kunnen houden. Je kunt namelijk ook gerust met zijn tienen in een kamer vertoeven zonder instortingsgevaar.

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 10 Januari 2019 om 13:23

   Beste Pim,

   Bedankt voor uw reactie. We zijn het volledig met u eens! Zoals we in onze blog ook schrijven, wordt het gewicht van het waterbed gelijkmatig over de vloer verdeeld dankzij de gewichtsverdelers. Hierdoor is de uiteindelijke belasting ongeveer 150 kilo per vierkante meter. Dat gewicht kan een houten vloer prima aan.

   Met vriendelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • roberto maas 17 Juli 2018 om 11:47

  goedemorgen ik had een vraag ik heb een boxspring staan en wou me waterbed daar op maken is dat mogelijk? en zijn er nog belangrijke punten waar ik op moet letten wand alles wan er in mijn waterbed zit dus ook de houten platen wel ik op de boxspring plaatsen is dat een mogelijkheid of gaat dat niet? ik hoor het graag van u

  met vriendelijke groet

  Roberto maas

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 17 Juli 2018 om 17:25

   Beste Roberto,

   Bedankt voor uw bericht en uw vraag! Bij een waterbed wordt gebruik gemaakt van een ombouw met verdeelkruizen om het gewicht goed te verspreiden, dus een watermatras in uw boxspring plaatsen gaat helaas niet.

   Wij kunnen overigens wel een waterbed leveren met een boxspring-look, wellicht dat dit nog een idee is voor u? Deze kunt u vinden op onderstaande link:
   Waterbed Basic Box Pro vanaf 899,-
   Waterbed Luxe Box Pro vanaf 1099,-

   Wij geven u indien nodig graag een uitgebreide telefonische toelichting op 0800 3344455 (NL) of 0800 26032 (BE).

   Met vriendelijke groet, Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen