Wat weegt een waterbed?

Wat weegt een waterbed? En houdt de vloer dat wel? Wanneer u overweegt een waterbed aan te schaffen, zijn dit vragen die opspelen. Een gevuld waterbed weegt honderden kilo’s en soms maken mensen zich zorgen of de vloer - met name in oudere woningen - dat wel houdt. In dit artikel leggen we uit waarom u zich daarover geen zorgen hoeft te maken.

waterbed gewicht

Inhoud:

 1. Type waterbed
 2. Afmetingen en gewicht
 3. Wat weegt een leeg waterbed
 4. Wat weegt een gevuld waterbed
 5. Op een houten vloer of in een oude woning
 6. Verplaatsen of verhuizen van uw waterbed

1. Gewicht afhankelijk van type waterbed

De inhoud en het gewicht van het watermatras is afhankelijk van het type waterbed dat u koopt. Er is een verschil tussen een softside en hardside waterbed. Bij een hardside waterbed ligt het watermatras in een bedombouw met harde opstaande randen, vandaar de naam hardside waterbed.

Bij een softside waterbed ligt het watermatras op de bedbodem en zijn de zijkanten van het matras van een zacht hoogwaardig kunststof (dikke zachte rand van polyetherschuim). Vanwege de dikke rand van polyetherschuim gaat er tot wel 200 liter minder water in het watermatras dan in een hardside watermatras.

2. Gewicht waterbed afhankelijk van afmetingen

Daarnaast zijn de afmetingen van het waterbed ook zeer bepalend voor de inhoud van de watermatras. Het is een logisch gevolg dat wanneer u een groter bed koopt, er meer liters water in het watermatras gaan. Daarmee zal het totale gewicht van het waterbed toenemen.

3. Wat weegt een leeg waterbed?

Een leeg waterbed weegt niet zo veel. De bedombouw of onderbouw zijn vaak gemaakt van hoogwaardig kunststof en licht, maar stevig hout (MDF/spaanplaat). Ook de gewichtsverdelers zijn van stevig, licht hout gemaakt.

Het watermatras is een waterzak van zeer sterk vinyl. In het watermatras zitten stabilisatie fibermatten. Deze stabilisatiematten verminderen de deining wanneer u het bed in stapt of als u draait. Daarnaast zorgen deze stabilisatiematten voor extra ondersteuning van uw lichaam.

Het gewicht van het lege watermatras is afhankelijk van de afmetingen, het type waterbed hardside of softside en of het een mono of duo-watermatras betreft, maar het gaat gemiddeld om slechts enkele kilo’s.

Om het gewicht gelijkmatig over de vloer te verdelen, wordt gewerkt met gewichtsverdelers.

4. Wat weegt een gevuld waterbed?

Wat een waterbed weegt, is afhankelijk van het type waterbed en de afmetingen. Stel, u koopt een softside waterbed van 200 x 200 cm. Daarin past ongeveer 648 liter water. Dat is 648 kg extra gewicht naast het gewicht van de bedbodem en de slapers. Een heel gewicht, nietwaar? Om het gewicht gelijkmatig over de vloer te verdelen, wordt gewerkt met gewichtsverdelers.

waterbed gewichtsverdelers

De gewichtsverdelers zorgen ervoor dat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt en rond de 150 tot 200 kg per m2 bedraagt. Dat is ongeveer vergelijkbaar met twee of drie personen die samen op een vierkante meter staan. Hier zijn alle moderne Nederlandse huizen op gebouwd, dus dit is geen enkel probleem.

Afmeting
waterbed
Gewicht softside kg/m2 Gewicht hardside kg/m2
100 x 200 cm 288 kg 144 400 kg 200
140 x 200 cm 432 kg 154 560 kg 200
160 x 200 cm 504 kg 158 640 kg 200
160 x 210 cm 532 kg 158 672 kg 200
180 x 200 cm 576 kg 160 720 kg 200
180 x 210 cm 608 kg 161 756 kg 200
180 x 220 cm 640 kg 162 792 kg 200
200 x 200 cm 648 kg 162 800 kg 200
200 x 220 cm 720 kg 164 880 kg 200

 

5. Waterbed op een houten vloer of in een oude woning

Maar hoe zit het dan met huizen met houten vloeren of oudere woningen? Zijn deze wel geschikt voor een waterbed? Gemiddeld genomen, zijn houten verdiepingsvloeren berekend op 150 tot 200 kg per m2 en kunnen dus prima het gewicht van een waterbed dragen. Wel moet erbij worden vermeld dat de huidige bouweisen zwaarder zijn dan die van pakweg 100 jaar geleden. In geval van twijfel kunt u altijd een constructeur raadplegen en het draagvermogen van de vloer laten doorrekenen. Het komt niet vaak voor dat een vloer het waterbed niet kan dragen.

Bij een waterbed wordt gebruik gemaakt van een ombouw en verdeelkruizen om het gewicht goed te spreiden. In sommige gevallen geeft een luxe boxspring zelfs een hogere belasting per m2 dan een waterbed. Hoewel het bed lichter is, wordt het gewicht verspreid over 4 of 6 poten waardoor er een grotere kans is dat uw houten vloer beschadigt dan bij een waterbed waarbij het gewicht goed verdeeld wordt.

6. Verplaatsen of verhuizen van uw waterbed

Door het gewicht van een waterbed kan het niet zomaar verplaatst worden. Zet het waterbed daarom altijd voor het vullen op de juiste plek in de slaapkamer. Het is goed u te realiseren dat het bed een vaste plek in de slaapkamer inneemt. Wanneer u de slaapkamer opnieuw wilt schilderen of inrichten, zal het waterbed helemaal leeggepompt moeten worden voordat het verplaatst kan worden.

Het leegpompen van het waterbed gebeurt middels een speciale waterbedpomp die u bij een bouwmarkt of verhuurbedrijf kunt huren of kopen. Wanneer u het waterbed gaat leegpompen, is het allerbelangrijkste dat u ervoor zorgt dat de stabilisatiematten niet verschuiven.

Pas wanneer het bed vacuüm gepompt is, zitten de stabilisatiematten vast en kunnen ze niet verschuiven. Daarna kan het watermatras heel voorzichtig worden opgevouwen (maar vooral niet te klein) en kan deze worden verplaatst.

Tot slot

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over de mogelijkheden van een waterbed in uw huis? Neem gerust contact op met onze experts of stel uw vraag in de reacties.

Bekijk alle waterbedden van Waterbed Kampioen.

2 gedachten over “Wat weegt een waterbed?”

 • Lazou fabrice 19 Januari 2018 om 12:57

  Wij zijn wel enigzins geintereseert maar ik ken er niks van dus ja wa moeilijk iets te kopen zonder er de juiste info erover

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 19 Januari 2018 om 14:52

   Beste Fabrice Lazou,
   Bedankt voor uw bericht. Wij hebben u een e-mail gestuurd om u te helpen met uw vragen.
   Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen