Uw waterbed leegpompen met een tuinslang. Kan dat?

U gaat verhuizen of u wilt uw waterbed op een andere plek neerzetten. Dan moet u uw waterbed eerst helemaal leegpompen. Anders is het bed veel te zwaar en is de kans groot dat u uw bed per ongeluk beschadigt. Misschien heeft u wel eens gehoord dat u een waterbed kunt leegpompen met een tuinslang. Hier leest u waarom dit niet met een tuinslang kan en hoe het wél moet!

waterbed en tuinslang

Inhoud:

Nooit leegpompen met een tuinslang

Het verhuizen of verplaatsen van een waterbed is geen klusje dat u even snel doet. Om uw waterbed te kunnen verplaatsen, moet u uw waterbed namelijk eerst helemaal leegpompen met een speciale waterbedpomp en de bijbehorende gewapende waterpompslang. U kunt geen tuinslang gebruiken om het water uit uw bed te laten lopen. Waarom niet?

 • Een tuinslang is niet gewapend. Hierdoor is de slang niet sterk genoeg om te gebruiken bij het leegpompen van uw waterbed. Het vacuüm zuigt de slang samen, waardoor er geen water meer uit de slang kan komen.
 • Met alleen een tuinslang en hevelen krijgt u het waterbed nooit helemaal leeg en kan het waterbed niet vacuüm worden gezogen. Hierdoor kan het waterbed flink beschadigen. Denk hierbij aan scheuren, het verschuiven van stabilisatiematten of een beschadigd verwarmingselement.
 • Een tuinslang is vaak niet zo schoon. Sluit u een tuinslang toch aan op de vultuit van uw waterbed? Dan komt er vuil in uw waterbed. De gevolgen laten zich raden: meer bacterie- en geurvorming en een grote kans op schade aan uw waterbed.

Een tuinslang kan dus alleen worden gebruikt als afvoerslang na de pomp. De tuinslang is niet geschikt om uw waterbed mee leeg te maken. Maar hoe doet u dit dan wel?

De gewapende afvoerslang sluit u aan vanaf het waterbed naar de waterbedpomp.  De normale (tuin)slang gebruikt u vanaf de waterbedpomp naar de afvoer.

Een waterbedpomp kopen of huren

Om het waterbed leeg te pompen, gebruikt u een waterbedpomp die u kunt kopen of kunt huren. Een waterbedpomp huren is vaak de meest voordelige keuze. De grotere bouwmarkt of een verhuurbedrijf voor bouwapparatuur heeft meestal wel een goede pomp op voorraad. Het is belangrijk dat u, voordat u begint, controleert of de bijbehorende gewapende afvoerslang lang genoeg is om de afstand van het waterbed naar de pomp te overbruggen.

Een normale (tuin)slang kunt u gebruiken van de pomp naar de afvoer. Dit kan de slang van de wasmachine zijn, maar u kunt er ook voor kiezen de afvoerslang uit te laten komen in het toilet. Kies niet voor de wasbak, want die kan de grote hoeveelheid water meestal niet aan. Het leegmaken van een waterbed kunt u het beste met twee personen doen. Dan is het makkelijker om alle stappen goed uit te voeren en u bent ook nog eens sneller klaar.

watermatras vullen

Het waterbed leegpompen

U heeft de waterbedpomp in huis en u weet welke afvoer u gaat gebruiken. Dan is het tijd voor het echte werk: het leegpompen en vacuüm zuigen van uw waterbed. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar het valt mee.

Bij de waterbedpomp die u huurt of koopt, zit altijd een gebruiksaanwijzing. Hierin staat duidelijk uitgelegd hoe u de pomp moet aansluiten op uw waterbed en hoe u ervoor zorgt dat u uw waterbed op de juiste manier leegpompt. Als u de aanwijzingen volgt, hoeft u niet bang te zijn dat u uw waterbed beschadigt of dat de waterslang scheurt. Een waterbedpompslang is namelijk speciaal ontworpen om de druk die bij het leegpompen ontstaat, aan te kunnen.

Bent u klaar met leegpompen? Dan is het verstandig om te controleren of er echt geen water of lucht meer in uw waterbed zit. Uw waterbed moet vacuüm gezogen zijn. Alleen dan kunt u het waterbed namelijk zonder problemen opvouwen en verplaatsen.

Wilt u graag in een overzicht zien hoe u stap voor stap een waterbed leegpompt? Bekijk dan dit stappenplan voor het leegpompen van een waterbed.

Uiteraard moet een leeg waterbed ook weer gevuld worden. Hoe u dat doet vindt u in ons stappenplan voor het vullen van een waterbed.

Hulp of advies nodig?

Heeft u nog vragen over het leegpompen van een waterbed? Of kunt u bij het leegpompen wel wat hulp of advies gebruiken? Aarzel dan niet: stel uw vraag in de reacties of neem contact met ons op. Wij helpen wij u graag!

2 gedachten over “Uw waterbed leegpompen met een tuinslang. Kan dat?”

 • Vosté Sylvie 11 Juli 2018 om 21:16

  Beste, ik ben woonachtg te 1500 Halle ; waar kan ik een dergeljke pomp huren en hoeveel zal dat kosten ?

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 12 Juli 2018 om 12:25

   Beste Sylvie,

   Ik durf u niet met zekerheid te zeggen waar u dat in uw woonplaats kunt huren. Maar meestal kunt u een waterpomp huren bij een plaatselijke bouwmarkt zoals de Gamma of de Brico. Eventueel kunt u ook even googlen op: waterbedpomp huren. Er zijn namelijk ook websites zoals Huurland.be waar u een waterbedpomp kunt huren voor 26 euro per dag.

   Met vriendelijke groet, Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen