Waterbed leegpompen: zo werkt het

Door het relatief hoge gewicht van een waterbed is deze niet zo eenvoudig te verplaatsen. Wanneer u de verwarming of tijk wilt vervangen of het bed wilt verplaatsen, moet u het waterbed leegmaken. Daarom leggen we u in dit artikel uit wat er komt kijken bij het leegpompen van het waterbed en hoe u te werk gaat.

Wilt u het leegpompen van uw waterbed uitbesteden? Bekijk dan onze kosten voor het waterbed leegpompen en/of vul het serviceformulier in.

waterbed leegmaken

Snel naar:

Waterbedpomp kopen of huren

Het waterbed leegpompen gebeurt met een waterbedpomp. U kunt de waterbedpomp kopen, maar u kunt hem ook huren bij de betere bouwmarkt of verhuurbedrijf. De waterbedpomp wordt op het watermatras aangesloten en zal de matras vacuüm pompen. Gebruik altijd een echte waterpomp met de juiste aansluiting voor op de vultuit van het watermatras. Gebruik geen vijverpomp of iets dergelijks. Zo voorkomt u dat de binnenkant losraakt of het waterbed onherstelbaar beschadigt.

Let op: Raadpleeg ook altijd de handleiding van de waterbedpomp voor het beste gebruik.

Voorbereidingen treffen

Zorg dat u altijd met twee personen bent om het waterbed leeg te maken. Er komen nogal wat handelingen bij kijken en met zijn tweeën gaat dit makkelijker dan alleen. U huurt of koopt een waterbedpomp. Controleer van te voren of de afvoerslang lang genoeg is om de afvoer te halen. Dit kan de afvoer van de wasmachine zijn of laat de slang uitkomen in een toilet. Het is niet aan te raden het water in een wasbak te laten lopen omdat deze sneller vol kan raken dan dat deze kan afvoeren.

In 10 stappen het waterbed leegpompen

Na de voorbereidingen is een waterbed leegmaken helemaal niet zo lastig.

1. Verwarming uitzetten

Zet het verwarmingssysteem uit en trek de stekker uit het stopcontact.

2. Beddengoed afhalen

Haal het beddengoed en de matrastijk van het waterbed.

3. Watermatras ontluchten

Leg uw hand op het watermatras rond de vultuit en druk licht op het matras zodat er water in de vultuit komt te staan. Draai de dop van de vultuit en zorg dat er water in blijft staan. Zo voorkomt u dat er lucht in het watermatras terechtkomt. Wanneer er lucht in het watermatras zit, kan de waterpomp geen water uit het matras trekken. Is er toch lucht in het matras gekomen - u ziet luchtbellen onder het oppervlakte - dan moet u eerst de watermatras ontluchten.

4. De slang van de waterbedpomp koppelen

Koppel de slang van de waterbedpomp aan de vultuit en zorg dat er geen lucht wordt aangezogen. De afvoerslang kunt u in een wasmachine afvoer of toilet laten lopen.

5. De waterbedpomp gereed maken

Vul de waterpomp met schoon leidingwater (lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van de waterpomp).

6. De waterbedpomp aansluiten

Stop de stekker van de pomp in het stopcontact en zet deze aan door de schakelaar om te zetten. Mocht het water niet meteen in de slang komen, duw dan het koppelstuk iets dieper in het watermatras en houdt het midden van de slang even omhoog tot het water begint te lopen. Als het water loopt, doet u niets meer tot de matras geheel leeg is. Laat het matras vlak liggen tot deze leeg is.

7. Het watermatras volledig leegpompen

Het watermatras is pas volledig leeggepompt wanneer de onderste en de bovenste vinyllaag van het watermatras strak tegen elkaar aangezogen zijn. Wanneer dat het geval is, zit er zo min mogelijk water of lucht in het matras (vacuüm). Alleen dan zitten de stabilisatiematten klem en kunnen deze niet meer verschuiven bij het oppakken en opvouwen.
Advies: pak of verschuif het watermatras niet voordat het watermatras vacuüm is gezogen. Til het watermatras ook niet in de hoeken op. Anders verschuiven de stabilisaties en is het watermatras onherstelbaar beschadigd.

8. De slang ontkoppelen en de vultuiten dichtdraaien

Ontkoppel de slang en draai de dop van de vultuit dicht zodat er geen lucht wordt aangezogen. Deze handeling dient snel te gebeuren, anders zuigt het watermatras zich vol met lucht. Het beste is om dit met twee mensen te doen; één trekt de koppeling uit de vulopening en de ander drukt direct de dop in de vulopening.

9. Het watermatras zo min mogelijk vouwen

Vervolgens kan het watermatras worden opgevouwen. Hoe minder vouwen, hoe beter.

10. Klaar

Nadat u het watermatras heeft opgevouwen kunt u, indien nodig, de rest van het bed demonteren. Raadpleeg de handleiding of onze uitgebreide blog als u wilt weten hoe u het waterbed moet demonteren.

Let op: Een duo watermatrassysteem dient u altijd gelijkmatig leeg te halen, omdat anders de matrassen zullen vervormen. Hiervoor kunt u niet de waterbed vulset gebruiken. Bij de vulset zitten twee slangen om een duo matrassenset te vullen, maar deze zijn niet geschikt voor het leegmaken van een watermatras. De vulslang is niet gewapend en daarom niet sterk genoeg om te gebruiken bij het leegpompen van het matras.

De juiste slang zit in de meeste gevallen bij de waterbedpomp, maar geef voor de zekerheid bij de verhuurder aan dat u beschikt over een duosysteem. De koppelstukken die bij de vulset zitten, kunnen wel gebruikt worden bij het leegmaken van het watermatras.

Kan ik het waterbed ook zonder waterbedpomp leegmaken?

Het is niet aan te raden het waterbed op andere manieren leeg te laten lopen dan met een waterbedpomp. Zonder waterbedpomp krijgt u het waterbed nooit goed leeg en al helemaal niet vacuüm, wat de kans op beschadiging bij opvouwen en verplaatsen vergroot.

Waterbed vullen

Nadat u de onderdelen heeft vervangen of het bed verplaatst is, moet het bed uiteraard weer op de juiste manier gevuld worden. Hoe u het watermatras weer op de juiste manier vult, leest u in onze blog.

Verhuizen?

Gaat u uw waterbed verhuizen? Lees dan ook onze tips voor het veilig verhuizen van uw waterbed of neem contact met ons op om gebruik te maken van onze verhuisservice.

22 gedachten over “Waterbed leegpompen: zo werkt het”

 • Ulrik Debusscher 19 Mei 2020 om 13:29

  Kan ik het water uit mijn waterbed (met waterbed conditioner Agua Nova) gebruiken om planten te gieten? Groetjes Ulrik en hou het veilig.

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 19 Mei 2020 om 18:07

   Beste Ulrik,

   We hebben deze vraag nooit eerder gehad. Goed om te horen dat u het water uit uw waterbed niet zomaar wilt verspillen. Normaal gesproken wordt dit water afgevoerd naar het riool. De meeste waterbed conditioners zijn biologisch afbreekbaar. Maar we kunnen niet met zekerheid zeggen of dit water gebruikt kan worden voor uw planten. Helaas kan ik u niet van een eenduidig advies voorzien. Wellicht dat u dit kunt testen. Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Helaas na twee de verwarming stuk.
  Direct met waterbedkampioen contact opgenomen.
  De volgende dag werd een nieuwe geleverd die ik vandaag zelf heb vervangen.
  Vanavond weer lekker in een warm bed!!
  Dank

  Groet Jos Reinders

  Reageren
 • Mijn thermostaat van mijn waterbed is stuk en zou moeten vervangen worden. Ik woon in Natoye (Wallonië). Verplaatsen jullie zich tot bij mij thuis en wat zijn de kosten voor het installeren van de nieuwe thermostaat ?
  Met vriendelijke groeten.

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 11 Maart 2019 om 17:10

   Beste Bart,

   Bedankt voor uw bericht. Het is zeker mogelijk een nieuwe thermostaat in België te laten leveren en monteren.

   In onze webshop vindt u de Carbon Verwarming Classic Analoog. Dit is een energiezuinige, analoge verwarmingsthermostaat. Wilt u liever een andere verwarming? Dan vindt u ons volledige aanbod onder 'Verwarmingen' in het menu. In de configurator kunt u aangeven dat u de verwarming wilt laten monteren. De kosten hiervoor bedragen € 175,-.

   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als u nog vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

   Met hartelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Hallo, wij hebben al 7 jaar ons waterbed maar de laatste 2 jaar wordt het steeds zachter. Het lijkt alsof het lek is maar we kunnen dit nergens ontdekken. We vullen het regelmatig bij, maar vragen ons af of dit normaal is of het waterbed poreus kan zijn.

  gr. Angelique

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 9 Januari 2019 om 10:10

   Beste Angelique,

   Bedankt voor uw bericht. Graag zouden we telefonisch met u overleggen over de mogelijke reden voor het zachter worden van uw waterbed. Wilt u telefonisch contact met ons opnemen via ons gratis telefoonnummer 0800-3344455? Onze klantenservice helpt u graag verder.

   Met vriendelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Goedendag,

  Wij hebben een waterbed, maar de instap wordt ons nu toch wat te laag. Is het ook mogelijk om een hoger onderstel te kopen? Zo ja wat zijn de kosten hiervan en hoe hoog kan hij gemaakt worden?
  Mvg J. Ros

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 19 december 2018 om 12:56

   Beste meneer Ros,

   Bedankt voor uw reactie. Hopelijk hebben we uw vraag kunnen beantwoorden in de e-mail die we u hebben gestuurd. Als u nog vragen heeft, horen we dat natuurlijk graag.

   Met vriendelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen.

   Reageren
 • Heb al een tijdje een waterbed, waar ik zeer tevreden over ben. Alleen in de bovenste twee hoeken zitten plooien die ik er niet uit krijg. Hierdoor krijg ik ook lekken. Hoe krijg ik de vouwen, plooien eruit? Dank alvast!

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 24 april 2018 om 11:10

   Beste Veronique,

   Wat fijn om te horen dat u tevreden bent over uw waterbed, maar natuurlijk vervelend dat u de plooien er niet uit krijgt. Plooivorming kan ontstaan door een te grote tijk. Mocht het niet de tijk zijn die de plooivorming veroorzaakt, dan kunt u het best de plooien proberen glad te strijken, hiervoor dient u het watermatras (gedeeltelijk) leeg te halen. Mocht u er niet uitkomen of nog vragen hebben dan horen wij dat graag.

   Met vriendelijke groet, Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Wat zijn de kosten voor het leegpompen van een waterbed. Op welke termijn kunnen jullie dit doen.

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 16 april 2018 om 16:28

   Beste Tineke,

   Bedankt voor uw vraag op onze website over het leegpompen van uw watermatras. Wanneer u de watermatras(sen) wilt laten leegpompen door een ervaren monteur, kunt u hiervoor onze servicemonteur inschakelen:

   Waterbed leegpompen en demonteren in Nederland = € 145,00
   Waterbed leegpompen en demonteren in België = € 195,00

   Heeft u andere wensen? Laat het ons dan vooral weten. U kunt ook ons serviceformulier invullen en aangeven wat uw wensen precies zijn, dan wordt er z.s.m. contact met u opgenomen.

   Mocht u toch besluiten om dit zelf te doen dan kunt u vrij eenvoudig een waterbedpomp huren bij de betere bouwmarkt of verhuurbedrijf. Bekijk ook eens het stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe u het beste uw waterbed kunt leegpompen.

   Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Mocht u nog vragen hebben dan horen wij dat uiteraard graag!

   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Duyck Dieter 1 Maart 2018 om 11:00

  Wat is de kostprijs om een waterbed leeg te maken en af te breken?

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 1 Maart 2018 om 14:09

   Beste Dieter Duyck,

   Bedankt voor uw reactie. Om uw waterbed leeg te pompen en af te breken verwijzen wij u naar onze montage afdeling.
   Zij kunnen u alles vertellen over hoe het in zijn werk gaat en wat hiervoor de kosten zijn.

   Wij hebben u een e-mail gestuurd met aanvullende gegevens.

   Mocht u nog verder vragen hebben dan horen wij dat graag. Met vriendelijke groet, Maarten van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Beste

  Een 5tal jaar heb ik een waterbed bij jullie gekocht. Nu is deze lek geraakt. Kunnen jullie deze ook komen herstellen en wat is de kist hier voor.

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 1 Maart 2018 om 14:05

   Beste Gunter,

   Bedankt voor uw reactie. Inmiddels hebben wij ook al telefonisch contact met u gehad en uitgelegd wat te doen met uw lekkage. U lekkage valt in de garantie en daarin hebben wij ook al met u een afspraak gemaakt. U ging eerst proberen uw lekkage te plakken op uw matras. Wij hopen u hiermee geholpen te hebben voor vragen kunt u altijd nogmaals telefonisch contact met ons opnemen.
   Hopende u voldoende te hebben ingelicht.

   Maarten van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Beste mensen,

  Ik wil mijn waterbed laten leegpompen, kan ik dit via jullie doen en wat zijn kosten hiervoor?

  Met vriendelijke groet,
  Agnes

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 14 Februari 2018 om 14:35

   Beste Agnes,

   Bedankt voor uw bericht. Dat kan zeker! Inmiddels hebben wij u al een e-mail gestuurd met verdere informatie.

   Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Verlinden Chris 27 Januari 2018 om 14:21

  Hallo,

  Is het mogelijk om enkel gebruik te maken van jullie verhuisservice om een waterbed te demonteren en een ander te monteren?

  Graag de prijs hiervoor!!!

  Mvg,

  Chris

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 1 Februari 2018 om 10:03

   Beste Chris Verlinden,

   Wij hebben reeds contact met u opgenomen per e-mail om dit te bespreken.

   Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen