Het beste matras bij een hernia

Heeft u een hernia in uw rug of nek? Dan is het juist belangrijk dat u tijdens het slapen uw rug en nek goed ondersteunt voor een ontspannen wervelkolom. Een natuurlijke lichaamshouding is dus essentieel. Overdag, maar vooral als u slaapt. Hier leest u hoe een goed matras de pijn en ongemakken bij een hernia kan verlichten.

waterbed hernia
Inhoud:

  1. Een hernia: wat is het en waar kunt u last van hebben?
  2. Wat is het beste matras bij een hernia in uw rug of nek?
  3. Hoe kan een waterbed helpen bij het verlichten van de pijn bij een hernia?
  4. Behandeling hernia

Een hernia: wat is het en waar kunt u last van hebben?

Een hernia in uw nek of (onder)rug is een soort scheurtje in een tussenwervelschrijf. De kern van de tussenwervelschijf komt door dit scheurtje naar buiten en drukt daardoor tegen een zenuw(wortel) aan. Dit veroorzaakt pijn of een doof gevoel in uw rug of nek. Ook kunt u last krijgen van tintelingen of van pijn die uitstraalt naar uw armen of benen. Heel vervelend en vermoeiend. Slapen of even liggen om uit te rusten en uw rug te ontlasten, kan dan prettig zijn.

Wat is het beste matras bij een hernia in uw rug of nek?

Het beste matras bij een hernia bestaat niet. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en de aard van de hernia. Maar met een goed matras kunt u uw klachten wel verminderen. Zo is het bij een hernia extra belangrijk dat het matras uw lichaam goed ondersteunt. Dit neemt de spanning op de hernia weg, zodat u 's nachts echt herstelt.

Heeft u weleens gehoord dat bij een hernia alleen een hard matras werkt? Dat hoeft zeker niet. Sterker nog, bij een (te) hard matras kan uw wervelkolom niet de juiste, meest natuurlijke vorm aannemen (de "s-curve") omdat uw heupen of schouders niet ver genoeg in het matras kunnen zakken. Hierdoor heeft u vaak juist meer kans op pijn, omdat het matras te veel druk uitoefent op uw rug en er spanning op de wervels blijft staan.

Een middelhard matras, met een relatief zachte buitenkant en een behoorlijk stevige kern, is vaak het meest comfortabel. Wanneer u een ernstige hernia heeft en 's nachts aanhoudende klachten ervaart, raden we u aan uw matraskeuze voor te leggen aan een ergotherapeut.

Meer lezen over matrassen en hun eigenschappen? Lees ook:

Hoe kan een waterbed helpen bij het verlichten van herniaklachten?

Lang liggen is op een waterbed geen probleem. Sterker nog, waterbedden zijn ooit ontwikkeld om het ontstaan van doorligplekken bij ziekenhuispatiënten te voorkomen. Het water in een waterbed zorgt er namelijk voor dat de druk van het matras goed over het lichaam verdeeld wordt. Hierdoor is een waterbed heel comfortabel en biedt het altijd precies de juiste ondersteuning. De hardheid van het watermatras is instelbaar middels de hoeveelheid water. Dit is een groot voordeel ten opzichte van standaard matrassen.

Een waterbed kan dus een uitkomst zijn voor mensen die last hebben van een rug- of nekhernia. In dit overzicht ziet u waarom:

  • Als u last heeft van een hernia kan warmte een positief effect hebben. Warmte kan de spieren rondom uw hernia helpen ontspannen. Als uw spieren ontspannen zijn, heeft u bovendien minder vaak last van pijn;
  • Bij een waterbed kunt u niet alleen de temperatuur van het water aanpassen. U kunt ook zelf bepalen hoe hard of hoe zacht uw matras moet zijn. Dit kan uitkomst bieden als u een hernia heeft, want het kan zomaar zijn dat u dan behoefte heeft aan bijvoorbeeld een wat harder matras;
  • Juist als u last heeft van uw rug of nek is het belangrijk dat de druk op uw lichaam goed verdeeld wordt. Ook moeten uw schouders en taille voldoende weg kunnen zakken om een natuurlijke houding aan te nemen zonder pijnlijk drukpunten te ervaren. Een waterbed biedt deze conformiteit en instelbare hardheid voor de juiste ondersteuning. Om de ruimte op te vullen die tussen uw nek en matras ontstaat zodra u in het matras wegzakt, heeft u een passend kussen nodig. Lees waarom een kussen met een doseerbare vulling hiervoor geschikt is.

Ook bij andere rugklachten en reumatische klachten kan een waterbed helpen de pijn te verlichten of uw slaaphouding te verbeteren.

Behandeling van een hernia

In veel gevallen gaat een (lichte) hernia vanzelf weg met behulp van rust en oefeningen. Pas wanneer er geen herstel zichtbaar is, zullen artsen ingrijpen. Als u last heeft van een aanhoudende hernia en 's ochtends met klachten wakker wordt, raden we u aan niet te lang te wachten met een eventuele verandering van uw matras. Dit is namelijk een teken dat u niet goed herstelt.

Bij een nekhernia kan een verandering van kussen ook helpen om de spanning van uw nek te verminderen. Een steviger en vormvast kussen op de juiste hoogte wordt in deze gevallen meestal aanbevolen. Hiermee voorkomt u dat u in uw slaap toch te ver wegzakt in het kussen en er spanning op uw nek ontstaat.

Hulp of advies nodig?

Heeft u aanhoudende klachten bij het opstaan en overweegt u een nieuw matras? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom om proef te liggen op een watermatras. Wij helpen u graag bij het maken van een goede matraskeuze.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen