Waterbed helpt bij rugklachten

slapen op een waterbed

Ieder mens wordt graag fris en uitgeslapen wakker. Maar helaas steken lichamelijke klachten zoals rugpijn daar vaak een stokje voor. U kunt uw draai niet vinden en geen enkele houding ligt lekker. Pijnlijk herkenbaar? Dan wordt het tijd voor een waterbed: goed voor uw rug en het best bewaarde geheim van een gezonde nachtrust.

Zwevend slapen

Veel mensen, en zeker mensen met rugklachten, vinden het lastig om een goed matras te kiezen. Want wat is een goed matras? Is die hard of zacht, lekker stevig? Slaaponderzoeken laten zien dat een goed matras vooral is geënt op het bieden van de juiste ondersteuning. Het vormt zich naar het lichaam en biedt stabiele steun zonder vervelende drukpunten, overmatige warmte of andere zaken die de nachtrust verstoren. Zo’n bed dat mensen laat zweven bestaat al jaren en maakt op dit moment een ware comeback: het waterbed.

Waterbed & rugklachten

Is een waterbed goed of slecht voor de rug? Een waterbed en rugklachten blijken in de praktijk een gouden duo. Uw rug wordt namelijk op de best mogelijke manier ondersteund. Op een “gewoon” matras, zelfs een matras van zacht schuim, houdt u altijd last van drukpunten. Bijvoorbeeld op de heupen, omdat die zwaarder zijn dan de rest van het lichaam. Hierdoor zakt uw rug door of drukt deze te hard in het matras. Een waterbed verlaagt de druk op het oppervlak sterk en voorkomt dat uw klachten erger worden. Sterker nog: na verloop van tijd merken veel mensen zelfs dat hun rugklachten afnemen.

Stabilisatie, drukpunten en temperatuur

Bij rugpijn zijn een aantal nachtelijke zaken van belang. Onder andere een goede stabilisatie van het bed. De zwaardere delen van het lichaam moeten goed kunnen wegzakken in het waterbed, maar wel met de beste ondersteuning en weinig nabeweging. Ook is het belangrijk dat u geen last heeft van vervelende drukpunten in uw rug. Bijvoorbeeld rond de heupen of schouderbladen. Daarbij valt veel te zeggen voor de drukloze voordelen van het waterbedoppervlak.

Tenslotte speelt ook temperatuur een belangrijke rol. Te veel kou zorgt voor stramme spieren, te veel hitte is slecht voor ontstoken pezen of gewrichten. Met een waterbed zorgt u zelf voor een weldadige temperatuur.

waterbed stabilisatie

Is een waterbed goed voor de rug?

De ene rugklacht is de andere niet. Eigenlijk is rugpijn een verzameling van verschillende klachten met verschillende oorzaken. Denk aan overbelasting, een verkeerde zit- of slaaphouding, een trauma, een infectie of een ontsteking. Hieronder een aantal rugklachten op een rij waarbij een waterbed kan helpen:

Nekpijn
Wordt u ’s ochtends vaak wakker met een pijnlijke, gevoelige of krakende nek? Of heeft u juist overdag klachten? Dan kunt u veel baat hebben bij een gezonde slaaphouding. Doordat de schouders goed wegzakken in een waterbed en de nekwervels recht blijven liggen, kunt u klachten voorkomen.

Schouderpijn
Ook zere schouders zijn een vorm van rugpijn die erg vervelend en hardnekkig kunnen zijn. Een te hard matras kan de schouders in onnatuurlijke bochten wringen. Doordat een waterbed drukverlagend is en zich naar het lichaam vormt, genieten uw schouders van een comfortabele nachtrust zonder pijnlijke drukpunten.

Lage rugpijn
Lage rugpijn is misschien wel de meest problematische in zijn soort. Hardnekkig vooral, doordat het probleem in de lage wervels zit die veel worden belast. Een goed matras is dan des te belangrijker, om de tussenwervelschijven – die pijnlijk zijn geworden – ’s nachts tot rust te laten komen. Een goed gekozen waterbed ontlast uw ruggengraat door de juiste ondersteuning voor een natuurlijke slaaphouding.

Hernia
Veel ziekenhuizen gebruiken waterbedden voor patiënten die zijn geopereerd aan een hernia. Dat komt omdat bij een hernia te veel druk is ontstaan op een tussenwervelschijf. Dit zorgt voor erg veel pijn. Het helpt dan als een matras zorgt dat u makkelijk de juiste houding kunt aannemen, zonder teveel draaien en drukpunten. Een waterbed is daarvoor een mogelijkheid.

Reuma
Reumatische klachten in de rug komt bij veel mensen voor. Reuma is een verzamelnaam voor ruim honderd ziektes aan gewrichten en weefsels. De meeste patiënten hebben veel last van pijn, stijfheid, ontstekingen en overbelasting van de gewrichten. Een drukverlagend matras zoals een waterbed is dan absoluut noodzakelijk. Een bijkomend voordeel van een waterbed is dat de temperatuur zelf te regelen is: een fris bed bij ontstekingen of juist warmte bij stijfheid.

Lees ook:

Rugafwijkingen
Veel rugpijnen ontstaan door afwijkingen aan de ruggengraat. Bijvoorbeeld een vervorming zoals een scoliose. Veel mensen die hier last van hebben, hebben moeite een ontspannen slaaphouding te vinden. Een waterbed kan hierbij helpen doordat het zich vormt naar het lichaam en daardoor steun biedt zonder pijnlijke tegendruk van het matras.

Uiteindelijk is een waterbed zo goed of slecht voor je rug als zelf ingesteld. De basiseigenschappen van een waterbed zijn goed voor de rug, maar u dient het waterbed altijd goed af te stellen op uw lichaamsbouw en eventuele specifieke klachten.

Zelf instellen soms lastig

Waterbedden bestaan in allerlei soorten. Zo hebben ze verschillende stabilisaties, van ongestabiliseerd en licht tot zwaar en extra zwaar. Dit heeft te maken met het dempen van de deining. Hoe zwaarder iemand is, hoe meer druk er wordt uitgeoefend op het matras. De stabilisatie moet daarop worden aangepast. Dat kan best een zoektocht zijn.

Ook het vullen van het waterbed is een kritische factor als u rugklachten heeft. Bij te weinig water wordt het matras te zacht, bij te veel water juist te hard. Dit is niet bevorderlijk voor uw rugklachten. Tenslotte kunt u ook de temperatuur van het bed zelf instellen en uitproberen. Voor veel mensen kost het best een aantal nachten voordat het waterbed aan alle eisen voldoet en de rugklachten verlicht.

’s Ochtends soepel weer op

Wilt u ‘s ochtends ook weer bruisend uit bed? Zonder pijnlijk spieren, een trekkende onderrug of een zere nek? Bij Waterbedkampioen kunt u 90 nachten gratis proefslapen. Bekijk de spetterende slaapdeals op waterbedkampioen.nl!

2 gedachten over “Waterbed helpt bij rugklachten”

 • Hebben altijd een waterbed gehad en nu een traagschuim matras maar inderdaad meer klachten. Mijn man heeft nu zelfs een hernia

  Reageren
  • De Waterbed Kampioen 25 oktober 2017 om 11:44

   Beste A. Marcelis,

   Bedankt voor uw reactie. Wat vervelend om te lezen over de klachten van uw man! Wij horen helaas vaker van mensen die van een waterbed zijn overgegaan naar een ander systeem dat eventuele (rug)klachten zijn teruggekomen of zijn verergerd. Weer terug gaan naar een waterbed kan een oplossing zijn voor de problemen waar u nu tegenaan loopt. Wellicht is het een idee om eens bij ons in de showroom langs te komen om e.e.a. te bespreken en om te kijken welke stabilisatie voor u en uw man het meest geschikt is?

   Wij verwelkomen u graag in onze showroom in Apeldoorn.

   Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen