Nekklachten: Wat is het beste matras bij nekpijn?

Lang zitten, veel computerwerk, bezig zijn met uw mobiel en hangend op de bank kijken naar uw favoriete serie. Stuk voor stuk activiteiten waarbij er druk op uw nek aanwezig is. Het gevolg? Pijn. Een goede nachtrust is dan de perfecte remedie. Slapen ontspant en geeft uw lichaam, dus ook uw nek, de kans te herstellen. Maar dan is het wel belangrijk dat u een goed matras en ontspannen slaaphouding heeft. Hier leest u hoe een goed matras kan helpen bij nekklachten.

waterbed nekklachten

Inhoud:

 1. Waardoor worden nekklachten veroorzaakt?
 2. Waar op te letten bij nekklachten bij slapen?
 3. Wat is het beste matras bij nekklachten?
 4. Hoe kan een waterbed helpen bij nekklachten?

Waardoor worden de meeste nekklachten veroorzaakt?

Nekklachten komen voornamelijk voor in de halswervelkolom, nekspieren of tussenwervelschijven. De belangrijkste oorzaken van pijn aan uw nek zijn overbelasting en het (langdurig) staan, zitten, lopen of liggen in een verkeerde houding. Ook stress kan bijdragen aan het ontstaan van nekklachten. Mogelijk komt het door een verkeerde werk- en slaaphouding, spanning of overbelasting.

Ook uw hoofdkussen speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het van groot belang is dat deze de ruimte tussen uw nek en matras nauwkeurig opvult. Dit voorkomt spanning.

Door een gespannen positie komen de nekwervels in een onnatuurlijke positie. Dit kan onaangename nekklachten veroorzaken. Aanhoudende nekklachten kunnen ervoor zorgen dat het zenuwstelsel gevoeliger wordt voor prikkels, waardoor de klachten met verloop van tijd mogelijk erger worden.

De meest voorkomende nekklachten zijn:

 • Artrose
 • RSI
 • Nekhernia

Waar moet ik op letten als ik nekklachten ervaar bij het slapen?

Wakker worden met nekklachten en pijn ervaren bij slapen is niet prettig. Pijn voorkomen kan nooit gegarandeerd worden, maar er zijn wel aandachtspunten die de pijn kunnen verzachten.

Kies voor een matras en kussen die de juiste ondersteuning bieden

Naast dat een goed matras uw klachten kan verzachten, mag een goed hoofdkussen ook niet vergeten worden. Bij de aanschaf van een kussen moet u erop letten dat uw hoofd in lijn ligt met uw wervelkolom. Stem uw hoofdkussen daarom altijd af op het type matras en uw slaaphouding.

De beste slaaphouding bij nekklachten

Nekklachten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde slaaphouding. Een verkeerde slaaphouding zorgt ervoor dat uw nek en spieren onder spanning staan en voor extra belasting zorgen met nekklachten als gevolg. Maar wat is de beste slaaphouding bij nekklachten?

Uw nek dient tijdens het slapen in de juiste positie te liggen. Deze positie hangt af van de vraag of u een buik-, rug- of zijslaper bent.

Slapen op de buik zorgt voor een vervelende draaiing van de nek. Uw nek staat hiermee continu onder spanning. Zelfs vijf minuten in deze slaaphouding kan al voor klachten zorgen. Met of zonder hoofdkussen is dit niet de ideale slaaphouding bij nekklachten.

Indien u op uw zij slaapt, is het van belang dat het matras en kussen u de juiste ondersteuning bieden. Zorg dat uw lichaam zijn natuurlijke kromming kan behouden. Een iets zachter matras zal de contouren opvangen en biedt uw lichaam de juiste ondersteuning. Kies voor een kussen dat iets voller is, zodat uw ruggenwervels in een rechte lijn liggen en uw nek in de juiste positie ligt.

Op de rug slapen is de meest ideale slaaphouding bij nekklachten. De natuurlijke S-vormige kromming van uw rug en nek dienen hierbij wel ondersteund te worden. Kies voor een kussen dat niet te dik en te hard is. Indien uw kussen te hoog is, komt uw nek in een knikstand.

Wat is het beste matras bij nekklachten?

Welk matras geeft de beste ligging voor uw nek? Natuurlijk bestaat er geen matras dat alle klachten geneest. Maar met een goed matras kunt u uw nekklachten wel verminderen. Een matras moet niet te hard zijn, maar ook weer niet te zacht. Een matras dat er precies tussenin zit, geeft uw lichaam de meeste ondersteuning. Zeker als u dit combineert met een hoofdkussen dat past bij uw slaaphouding.

Slaapt u bijna altijd op uw zij? Dan heeft u een ander kussen nodig dan wanneer u meestal op uw buik slaapt. Belangrijk is dat een hoofdkussen uw hoofd, nek en schouders goed ondersteunt. Dit doet een goed matras ook voor uw lichaam. Zoekt u een bed dat helpt bij het voorkomen en verminderen van nekklachten? Probeert u dan eens een waterbed.

Nek- en rugklachten zijn vaak aan elkaar verbonden. Beiden hebben te maken met de positie van de wervelkolom en drukverdeling. Lees ook:

Hoe kan een waterbed helpen bij nekklachten?

Een waterbed is uniek. Bij een waterbed draait alles om comfort. Hieronder zetten wij de eigenschappen van een waterbed voor u op een rij:

 • Het ultieme comfort: een lekker warm bed. Warmte helpt u ontspannen als u last heeft van een pijnlijke of stijve nek, reumatische klachten of een hernia;
 • Bij een waterbed heeft u nooit last van drukpijn, want het water in het matras zorgt er altijd voor dat de druk op uw lichaam overal gelijk is. Of het nu gaat om uw rug of uw nek, overbelasting behoort met een waterbed tot het verleden;
 • Een waterbed is op allerlei manieren aan te passen. U kunt de temperatuur van het water, de hardheid en de stabiliteit van het matras instellen zoals u dit zelf wilt;
 • Ook heel comfortabel: een waterbed blijft altijd schoon.

Kortom, een waterbed kan helpen met de juiste ondersteuning en comfort om uw nekklachten te verminderen en zelfs laten verdwijnen.

Lees ook:

Hulp of advies nodig?

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog wat meer wilt weten over waterbedden of behoefte heeft aan uitgebreid advies. Neemt u dan vandaag nog contact met ons op. Wij adviseren u graag!

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen