Voordelen en nadelen van een waterbed

waterbed compleet in slaapkamer

Een waterbed is hip. Iedereen kan tegenwoordig voor een appel en een ei op water slapen, maar waarom willen mensen zo graag een watermatras? Wat zijn de voordelen van een waterbed?

Het ontstaan van het waterbed

Voordat we ingaan op de voordelen van een waterbed doen we een stapje terug in de tijd. De geschiedenis van een waterbed is lang. Er doen verhalen de rondte over nomaden die meer dan 3000 jaar geleden al geitenhuiden vulden met water om ’s nachts comfortabeler en warmer te kunnen slapen in de woestijnvlaktes. Door de eeuwen heen zijn er veel vondsten gedaan die verwijzen naar een waterrijke nachtrust. Maar het waterbed zoals we het nu kennen is nog niet eens zo gek lang geleden ontstaan. Pas halverwege de 20e eeuw deed een designstudent een poging om het bestaande ziekenwaterbed te veranderen in een luxe en comfortabel bed, zoals de Perzen het 3000 jaar eerder al gebruikten. Het hardside bed was geboren.

Het waterbed van nu

Tegenwoordig zijn we alweer stukken verder qua waterbedden. Een hardside waterbed is nauwelijks nog gevraagd en vrijwel iedere waterslaper zweert bij een softside waterbed. Door de schuimrand om het waterbed voelt het slapen allemaal net iets comfortabeler aan en blijft de warmte van het bed beter geïsoleerd dan bij het koude hout. Een waterbed is geoptimaliseerd voor ieders slaapkamer en nog belangrijker; ook voor iedereen betaalbaar!

De voordelen van een waterbed

Mocht u willen weten waarom miljoenen mensen nooit meer anders willen dan slapen op water, hieronder een lijstje met de absolute voordelen van een waterbed.

 1. Betere slaaphouding
  Uw lichaam wordt volledig ondersteund. Woelen en draaien behoren tot het verleden. U zult iedere dag uitgerust opstaan.
 1. Verademing voor het lichaam
  Een waterbed ondersteunt uw lichaam op de best mogelijke manier. Als u op een waterbed ligt verplaatst het water zich, zodat het precies uw lichaamsvorm aanneemt. De ideale ondersteuning voor de rug. Het waterbed zorgt ervoor dat u sneller inslaapt en een diepere slaap bereikt. De waterbedden zijn leverbaar in verschillende stabilisaties zodat het watermatras voor elk persoon heerlijk ligt. Word iedere dag uitgerust wakker!

waterbed voordelen

 1. Volledig instelbaar
  U kunt altijd zelf de watertemperatuur instellen voor optimaal slaapcomfort. Kies voor lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer! Tweepersoonswaterbedden kunnen worden voorzien van gescheiden verwarmingselementen, zodat u en uw partner niet hoeven te kibbelen over de gewenste temperatuur. Een ander voordeel van deze dubbele matras is dat u een eigen stabilisatie kunt kiezen voor u en uw partner. Erg handig als er een verschil is in gewicht…
 1. Hygiënisch
  In tegenstelling tot alle andere bedden is er geen stof, zweet, bacteriën en huisstofmijt in een watermatras te vinden. Het slaapoppervlak is schoon! Ook het water blijft fris door de toevoeging van onze conditioner. Bacteriën en algen krijgen geen kans. Met een waterbed bent u verzekerd van optimale hygiëne!
 1. Lange levensduur
  Een watermatras gaat 15 tot 20 jaar mee. De levensduur van een ‘gewoon’ matras is ongeveer de helft. Met uw keuze voor een waterbed kiest u dus naast optimaal slaapcomfort ook meteen voor duurzaamheid!
 1. Eenvoudig te onderhouden
  Onderhoud van het waterbed volstaat met het toevoegen van een flesje van onze conditioner per half jaar en het reinigen van het matras met vinylreiniger. Gemak staat voorop!

Bent u nog niet helemaal overtuigd? Kom dan eens naar onze showroom in Apeldoorn om het te ervaren. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van de 90 dagen proefslapen bij aankoop van een waterbed. Bekijkt u eens de mogelijkheden van een compleet waterbed. U zult versteld staan van de prijs/kwaliteit verhouding.

De nadelen van een waterbed

Om te voorkomen dat u voor onaangename verrassingen komt te staan, zetten wij hieronder ook enkele nadelen van een waterbed op een rijtje.

 1. Kans op lekkage
  Het logische gevolg van een matras dat bestaat uit water is natuurlijk dat er een kans bestaat op lekkage. De softside watermatrassen zijn beschermd door een schuimrubberen omhulsel. Dit maakt de kans op lekken aanzienlijk kleiner.Uiteraard is de kans op een lekkage uiterst klein met een watermatras van Waterbed Kampioen door goed onderhoud en dankzij de anti-lek hoeken en de kwaliteit van het vinyl. Lees meer op onze watermatras-pagina.
 1. Zwaar in gewicht
  U gelooft het misschien niet, maar een waterbed weegt al snel een halve ton. Voordat u kiest voor een waterbed is het dus verstandig om te kijken of de bouw van uw woning sterk genoeg is om dit gewicht op te vangen. Het totaalgewicht varieert tussen de 400 en 800 kg. Dit totaalgewicht wordt netjes verdeeld door middel van de kruizen in de bedbodem. Het gewicht per vierkante meter is daardoor veel lager. Dit varieert (afhankelijk van de afmeting) tussen 140 en 160 kg. Een uitgebreide uitleg van het waterbed gewicht vind je hier.
 1. Klotsend matras
  Waterbedden verschillen in stabiliteit. Als u niet kiest voor een gestabiliseerd waterbed kunt u een "klotsend" gevoel ervaren. Dit komt door het water en de lucht waardoor het water meer bewegingsvrijheid heeft. Om die reden raden we aan om voor een gestabiliseerd waterbed te kiezen.Door het watermatras goed te ontluchten kunt u ervoor zorgen dat het "klotsend" geluid volledig verdwijnt. Lees hier welke stappen u moet nemen om uw watermatras goed te ontluchten.

Als u kiest voor een kwalitatief goed waterbed, wegen de nadelen van een waterbed zeker niet op tegen de vele voordelen. Aangezien u de nadelen van een waterbed helemaal zelf kunt voorkomen.

Ervaar een waterbed zelf

Twijfelt u nog over de aanschaf van een waterbed? Kom dan eens naar onze showroom in Apeldoorn om het zelf te ervaren. U kunt natuurlijk ook gebruikmaken van de 90 dagen proefslapen bij aankoop van een waterbed.

Bekijkt u eens de mogelijkheden van een compleet waterbed. U zult versteld staan van de prijs/kwaliteit verhouding.

6 gedachten over “Voordelen en nadelen van een waterbed”

 • Denk erover en waterbed aan te schaffen, maar zit toch met een vraag. Is zo'n bed ook weer makkelijk te verhuizen?
  Vr,gr.

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 22 Januari 2018 om 14:04

   Beste Stiena Jense,

   Bedankt voor uw bericht.
   Een waterbed verhuizen luistert erg nauw. Er bestaat al snel de kans dat het waterbed lek raakt of dat de watermatras zo erg beschadigt dat u deze zult moeten vervangen. Daarom geven we een aantal tips voor het verhuizen. U kunt er voor kiezen om het waterbed zelf te verhuizen of het laten verhuizen. De tips zijn hier te vinden.

   Hopende u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.
   Mocht u nog meerdere vragen hebben dan horen wij het uiteraard graag.

   Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Gaetn Van den Eynde 9 Februari 2017 om 12:03

  Beste,
  Ik heb interesse in een waterbed al is dit helemaal nieuw voor mij. Ik heb al wat op de site gekeken en heb wel interesse ervoor.

  Graag wou ik vragen of ik dit kan plaatsen in een gewoon bed qua montuur of moet ik een heel nieuw decor kopen hiervoor. Ik zou dan ook opteren voor een eenpersoons waterbed.
  Ik ben ook rugpatient en hoop dat dit de oplossing zal zijn om 's nachts voldoende te herstellen.

  Kunnen jullie me verder wat info geven en in de juiste richting helpen?

  Mvg,

  Gaetan

  Reageren
  • Beste Gaetan,

   Bedankt voor uw interesse. Wij hebben u een e-mail gestuurd met ons uitgebreide antwoord.

   Reageren
   • yolanda van heese 18 Februari 2018 om 18:53

    ik heb 5 jaar en waterbed gehad, maar zou er nu nooit meer voor kiezen. Na twee jaar lekkage en verder kan een waterbed niet ventileren met het gevolg dat er in de molton schimmel kwam.

    Reageren
    • Beste Yolanda van Heese,

     Bedankt voor het achterlaten van uw reactie.
     Wat vervelend dat u deze ervaringen heeft gehad met uw waterbed. We zien echter geen order van u in ons systeem staan, zodat ik niet kan zien welk type matras en tijk u in uw waterbed heeft liggen.

     Een lekkage kan natuurlijk altijd gebeuren, maar met onze duurzamere Mesamoll II vinyl, die wordt geproduceerd met ftalaatvrij en milieuvriendelijk Mesamoll 2, is de kans op lekkage minder dan bij een ander watermatras. Bovendien blijft het vinyl gedurende vele jaren elastischer en is dus zeer duurzaam en is ongevoelig voor zouten en micro organismen. De lasnaden zijn extra verstevigd als gevolg van de Mesamoll II eigenschappen en u heeft 10 jaar garantie op de lasnaden.

     Een waterbed ventileert uiteraard anders dan een standaard bed. Onze dubbeldoek tijk heeft echter een optimale ventilatie en een uitzonderlijke vochtabsorptie, waardoor deze meer ventileert dan een tijk van een ander materiaal. Wanneer u de tijk regelmatig wast is de kans op schimmel/ spochtvorming nagenoeg verwaarloosbaar

     Mocht u nog meerdere vragen hebben over het onderhoud of gebruik van een waterbed, neem dan gerust contact met ons op.

     Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

     Reageren
Geef een reactie