Helpt een waterbed bij artrose?

Door artrose heeft u vaak pijn in uw gewrichten en gaat bewegen soms moeizaam. Juist dan is goed slapen heel belangrijk, net als bij andere reumatische aandoeningen. Want als u ’s nachts lekker slaapt, voelt u zich overdag fitter en kunt u de pijn en andere ongemakken beter verdragen. Hier leest u hoe u met een goed matras de pijn in uw gewrichten kunt verlichten.

Inhoud:

 1. Artrose: wat is het en waar kunt u last van hebben?
 2. Wat is het beste matras bij artrose?
 3. Hoe kan een waterbed helpen bij het verlichten van de pijn bij artrose?
 4. Welk soort waterbed kiest u?

Wat is artrose?

Bij artrose is het kraakbeen in een gewricht beschadigd, waardoor er frictie ontstaat tussen botten. Het kraakbeen kan zich onvoldoende herstellen door overbelasting of verkeerde belasting, waardoor klachten lang kunnen aanhouden. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen.

Artrose is lastig te genezen zonder ingrepen, maar slapen op een goed matras en voldoende rust nemen kan helpen bij vermindering van de (pijn)klachten.

waterbed helpt bij pijnlijke gewrichten

Wat is het beste matras bij artrose?

Welk matras kiest u als u last heeft van artrose? Het is extra belangrijk dat het matras uw lichaam goed ondersteunt en een drukverlagende werking heeft.

Een drukverlagend matras voorkomt dat er extra drukpunten ontstaan en bevordert de doorbloeding. Hoe minder druk er op de gewrichten staat, hoe minder pijn u ervaart en hoe rustiger u zult slapen. Matrassen met een drukverlagende werking zijn:

 • Traagschuimmatrassen
 • Watermatrassen

Traagschuimmatrassen zijn er in vele soorten en kwaliteiten. Indien u een voorkeur heeft voor een traagschuimmatras raden we u aan met uw ergo-of fysiotherapeut te onderzoeken op welke manier u het liefst slaapt en welk matras hier bij past.

Watermatrassen hebben een zeer goede conformiteit en natuurlijke drukverdeling. Het voordeel van een watermatras is bovendien dat de temperatuur en hardheid bijgesteld kan worden.

Lees meer: Matrassen vergelijken: wat is het beste matras voor mij?

Hoe kan een waterbed helpen bij het verlichten van (pijn)klachten bij artrose?

De uitgangspunten van een waterbed zijn duidelijk: de juiste ondersteuning en veel comfort. En dat is fijn als u artrose heeft. Maar een waterbed heeft meer voordelen:

 • Een warmer bed is fijn als u last heeft van artrose. Warmte heeft namelijk een ontspannend effect op uw spieren. En met ontspannen spieren heeft u vaak minder last van pijn. Vindt u de warmte niet altijd fijn, bijvoorbeeld omdat u last heeft van een ontsteking? Dan past u de temperatuur van het water gemakkelijk aan;
 • Een waterbed ondersteunt uw lichaam op precies de juiste punten. U heeft geen kans op kuilvorming en bij de wat grotere en zwaardere gewrichten, zoals uw heupen of schouders, blijft de druk goed verdeeld;
 • Met een waterbed is alles aan te passen. Denkt u hierbij aan de hardheid, de warmte en de stabiliteit;

verwarmd watermatras

Een waterbed kan dus een goede keuze zijn als u last heeft van artrose. U kunt kiezen uit verschillende soorten waterbedden. Hieronder leest u daar meer over.

Heeft u last van nekklachten, rugklachten of reumatische klachten? Ook dan kan een waterbed voor u een goede keuze zijn. Lees meer:

Welk soort waterbed kiest u?

Omdraaien, gaan zitten en opstaan kan extra moeite kosten als u artrose of pijn heeft. Daarom adviseren we u te kiezen voor een zwaar gestabiliseerd softside waterbed.

Bij een gestabiliseerd watermatras voelt u de bewegingen van de watergolven minder en kost omdraaien minder moeite. Een softside waterbed is daarnaast omrand met een stevige laag schuimrubber (polyetherschuim). De schuimrand zorgt ervoor dat u zich gemakkelijker kunt omdraaien in bed en dat het in- en uitstappen minder moeite kost.

Hulp of advies nodig?

Overweegt u een waterbed aan te schaffen? Of wilt u eerst nog wat meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden.

2 gedachten over “Helpt een waterbed bij artrose?”

 • Margot Lauppe Groen 20 Maart 2019 om 10:48

  Wij hebben bij u een waterbed gekocht, nu heb ik extreme artrose en vraag mij af of wij het juiste matras bij u hebben gekocht? Hartelijke groet, Margot Lauppe Groen te Zaandam

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 20 Maart 2019 om 11:27

   Beste mevrouw Lauppe Groen,

   Bedankt voor uw bericht.

   Omdat omdraaien, gaan zitten en opstaan extra moeite kan kosten als u artrose of andere pijnklachten heeft, adviseren we mensen met deze lichamelijke klachten te kiezen voor een zwaar gestabiliseerd softside waterbed. In onze bestelhistorie zien we dat u in 2017 inderdaad een zwaar gestabiliseerd waterbed bij ons heeft gekocht.

   Hopelijk heeft u goede ervaringen met dit watermatras. Als u toch problemen ervaart of nog andere vragen heeft, kunt u ons altijd bellen voor advies.

   Meer informatie over artrose en de voordelen die een waterbed kan bieden vindt u ook in onze blog.

   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met hartelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen