Helpt een waterbed bij artrose?

Door artrose heeft u vaak pijn in uw gewrichten en bewegen gaat soms moeizaam. Juist dan is goed slapen heel belangrijk, net als bij andere reumatische aandoeningen. Want als u ’s nachts lekker slaapt, dan voelt u zich fitter en kunt u overdag de pijn en andere ongemakken beter verdragen. Hier leest u hoe u met een goed matras de pijn in uw gewrichten kunt verlichten.

Inhoud:

  1. Artrose: wat is het en waar kunt u last van hebben?
  2. Wat is het beste matras bij artrose?
  3. Hoe kan een waterbed helpen bij het verlichten van de pijn bij artrose?
  4. Welk soort waterbed kiest u?

Wat is artrose?

Bij artrose is het kraakbeen in een gewricht beschadigd, waardoor er frictie ontstaat tussen botten. Het kraakbeen kan zich onvoldoende herstellen door overbelasting of verkeerde belasting waardoor klachten lang kunnen aanhouden. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen.

Artrose is lastig te genezen zonder ingrepen, maar bijvoorbeeld slapen op een goed matras en het nemen van voldoende rust kunnen wel helpen bij het verminderen van de (pijn)klachten.

waterbed helpt bij pijnlijke gewrichten

Wat is het beste matras bij artrose?

Welk matras kiest u als u last heeft van artrose? Het is extra belangrijk dat het matras uw lichaam goed ondersteunt en een drukverlagende werking heeft.

Een drukverlagend matras voorkomt dat er extra drukpunten ontstaan en bevordert doorbloeding. Hoe minder druk er op de gewrichten staat, hoe lager de pijn en rustiger u zult slapen. Matrassen met een drukverlagende werking zijn:

  • Traagschuimmatrassen
  • Watermatrassen

Traagschuimmatrassen zijn er ook in vele soorten en kwaliteiten. Indien u een voorkeur heeft voor een traagschuimmatras kunt u het beste samen met uw ergo-of fysiotherapeut onderzoeken op welke manier u het liefst slaapt en welk matras hier goed bij past.

Watermatrassen hebben een zeer goede conformiteit en natuurlijke drukverdeling. Het voordeel van een watermatras is daarbij dat de temperatuur hardheid ook nog bijgesteld kan worden.

Lees meer: Matrassen vergelijken: wat is de beste matras voor mij?

Hoe kan een waterbed helpen bij het verlichten van (pijn)klachten bij artrose?

De uitgangspunten van een waterbed zijn duidelijk: de juiste ondersteuning en veel comfort. En dat is fijn als u artrose heeft. Maar een waterbed heeft meer voordelen:

  • Een wat warmer bed is fijn als u last heeft van artrose. Want warmte heeft een ontspannend effect op uw spieren. En met ontspannen spieren heeft u vaak minder last van pijn. Vindt u soms de warmte niet fijn, bijvoorbeeld omdat u last heeft van een ontsteking? Dan past u de temperatuur van het water gewoon aan;
  • Een waterbed ondersteunt uw lichaam op precies de juiste punten. U heeft geen kans op kuilvorming en bij de wat grotere en zwaardere gewrichten, zoals uw heupen of schouders, blijft de druk goed verdeeld;
  • Met een waterbed is alles aan te passen. Denkt u hierbij aan de hardheid, de warmte en de stabiliteit;

verwarmd watermatras

Een waterbed kan dus een goede keuze zijn als u last heeft van artrose. U kunt kiezen uit verschillende soorten waterbedden. Hieronder leest u daar meer over.

Heeft u last van nek- en rugklachten of reumatische klachten? Ook dan kan een waterbed voor u een goede keuze zijn. Lees meer:

Welk soort waterbed kiest u?

Omdraaien, gaan zitten en opstaan kan extra moeite kosten als u artrose of pijn heeft. U kunt daarom het best kiezen voor een zwaar gestabiliseerd softside waterbed.

Bij een gestabiliseerd watermatras voelt u de bewegingen van de watergolven minder en kost omdraaien minder moeite. Een softside waterbed is daarnaast omrand met een stevige laag schuimrubber (polyetherschuim). De schuimrand zorgt ervoor dat u zich gemakkelijker kunt omdraaien in bed en dat het in- en uitstappen veel minder moeite kost. En dat is fijn, want leven met artrose is soms al lastig genoeg.

Hulp of advies nodig?

Overweegt u een waterbed aan te schaffen? Of wilt u eerst nog wat meer informatie? Neemt u dan contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u!

Geef een reactie